Spasovski: Veljanoski nuk pranoi të diskutohet për zgjedhje të kryetarit të Kuvendit

Trajko Veljanoski nuk pranoi ndryshim të rendit të ditës dhe të kalohet në pikën për zgjedhje të kryetarit, deklaroi kryeministri Oliver Spasovski, i cili dëshmoi në seancën e sotme për “organizuesit e dhunës së 27 prillit në Kuvend”.

Spasovski në fillim tha se në periudhën janar-qershor 2017 ka qenë deputet në Kuvend dhe sekretar teknik i LSDM-së.

“I propozova kryetarit të atëhershëm të Kuvendit, Trajko Veljanoski të ndryshohet rendi i ditës dhe të kalohet në pikën për zgjedhje të kryetarit, por kjo nuk u pranua”, deklaroi Spasovski.

Theksoi se për propozimin ka pasur mbështetjen e mbi dhjetë deputetëve, ndërsa kryetari i Kuvendit, sipas Rregullores është dashur ta vendosë propozimin e tillë në votim.
Në pyetjen e prokurores VIllma Ruskovska, çfarë aksionesh ka ndërmarrë partia në atë periudhë, Spasovski tha se kur ka filluar dhuna në Kuvend para selisë së LSDM-së janë tubuar një grup i madh i qytetarëve.

“E vetmja gjë që ndërmorëm unë dhe kryetari i partisë, është se nuk lejuam që njerëzit e tubuar të shkojnë drejt Kuvendit që të mos shkaktohej problem më i madh”, deklaroi Spoasovski.

Spasovski, theksoi se partitë funksionojnë në mënyrë hierarkike, kështu që nuk mund, së paku në partinë e tij, të mos dihet diçka që ndërmerret.

Në pyetjen nga i akuzuari Trajko Veljanoski, nëse ka pasur koordinim më 27 prill për çështjen për ndryshim të rendit të ditës, Spasovski tha se është biseduar në koordinim për çështjen e njejtë dhe se edhe atëherë ka refuzuar, por se propozimin e ka parashtruar edhe në mbledhje.
Procesin gjyqësor e udhëheqë gjykatësi Ilia Tërpkov, ndërsa përfaqësues i aktakuzës është Villma Ruskovska.

Të akuzuar në këtë lëndë janë ish-kryetari ni Kuvendit, Trajko Veljanoski, ish-ministrat e Transportit dhe Arsimit, Mile Janakieski dhe Spiro Ristovski, si dhe ish-drejtori i DSK-së, Vlladimir Atanasovski.

Ata ngarkohen se kanë kryer vepër penale “rrezikim terrorist të rendit kushtetues dhe sigurisë”.
Sipas PTHP-së, të dyshuarit në fillim të vitit 2017 kanë përgatitur dhe realizuar plan me qëllim për të pamundësuar pranim-dorëzim të qetë të pushtetit. Për atë qëllim, i organizuan edhe materialisht i mbështetën protestat masovike, së pari para KSHZ-së, e më pas edhe protestat e lëvizjes “Për Maqedoni të përbashkët” të cilat kulminuan me hyrjen e dhunshme në Kuvend më 27 prill.

Në hetim u përfshinë edhe ish-kryeministri Nikolla Gruevski dhe ish-zbuluesi Nikolla Boshkovski, por procedura për ta është ndërprerë derisa nuk janë të kapshëm për organet e ndjekjes.