Petrovska-Trokaz: RMV-ja i përket familjes evropiane, anëtarësimi në BE është çështje sigurie

Ministrja e Mbrojtjes Slavjanka Petrovska u takua me të dërguarin e posaçëm të Francës për Ballkanin Perëndimor, René Trokaz, me të cilin bisedoi për situatën e sigurisë në rajon, nevojën e intensifikimit të proceseve integruese evropiane si mënyrë për promovimin e stabilitetit dhe prosperitetit. të vendeve të Ballkanit Perëndimor, si dhe zhvillimin e bashkëpunimit të mbrojtjes maqedono-franceze, si partnerë strategjikë dhe aleatë në Aleancë.

Në kuadër të proceseve integruese në rajon, Petrovska tha se integrimet evropiane duhet parë si çështje e sigurisë, veçanërisht duke pasur parasysh situatën globale të sigurisë dhe përpjekjet për të ndikuar palët e treta në vendet e rajonit. “Prandaj është shumë e rëndësishme që Maqedonia e Veriut të mos humbasë kohë në rrugën e saj të integrimit evropian”, tha Petrovska.

“Pas anëtarësimit në NATO, ne jemi të përkushtuar për procesin e integrimit të vendit në Bashkimin Evropian. Nuk duhet të humbim kohë në rrugën drejt anëtarësimit në Union, aq më tepër që ndryshimet kushtetuese që priten nga Maqedonia e Veriut vetëm e konfirmojnë vendin si vend demokratik dhe multietnik dhe në asnjë mënyrë nuk cenojnë identitetin kombëtar. Përkundrazi, përfshirja e bullgarëve krahas pakicave të tjera në Kushtetutë i jep fund përgjithmonë tezës së gabuar se jemi një komb në dy shtete dhe konfirmon identitetin tonë kombëtar maqedonas. Ajo që na dëmton është zvarritja e procesit”, tha ajo.

Përfaqësuesi special i Francës për Ballkanin Perëndimor, Trokaz, u pajtua se integrimi i Ballkanit Perëndimor në BE është gjithashtu një çështje sigurie dhe përcolli qëndrimin e vendit të tij se Maqedonia e Veriut i përket familjes evropiane të bashkuar nga vlerat e përbashkëta, prosperiteti dhe stabiliteti.

“Maqedonia e Veriut ka mbështetjen e plotë franceze për anëtarësim sa më shpejt në Union”, tha Trokaz.

Në kuadër të bashkëpunimit dypalësh në mbrojtje, Petrovska theksoi se Maqedonia e Veriut dhe Franca e ngritën bashkëpunimin në nivel të partneritetit strategjik. Ajo foli edhe për procesin e modernizimit dhe pajisjes, duke theksuar se një nga sistemet kyçe, sistemin e mbrojtjes ajrore, Maqedonia e Veriut e siguron nga Franca, që është konfirmim i zhvillimit të teknologjisë ushtarake franceze, si dhe përkushtimit të Maqedonisë së Veriut në zhvillimi i shpejtë i forcave të saj të armatosura.

Përfaqësuesi special i Francës për Ballkanin Perëndimor, Trokaz, tha se Franca e vlerëson lart rolin e Maqedonisë së Veriut si aleate dhe faktor stabiliteti në rajon.

Në takimin ndërmjet Petrovska-s dhe të dërguarit special Trokaz morën pjesë ambasadori francez në Maqedoninë e Veriut, Cyril Baumgartner, si dhe Mathieu Abgral nga Ministria e Evropës dhe Punëve të Jashtme të Republikës së Francës.