Kumanovarët që kanë punuar në Avganistan marrin deri në 300 mijë euro dëmshpërblime

Disa Banorë të Kumanovës marrin dëmshpërblime prej 40 deri në 300 mijë euro nga kompanitë amerikane të sigurimeve, për shkak të dëmtimeve fizike ose mendore në punë në bazat e SHBA-së në Irak dhe Afganistan, përcjell agjencia e lajmeve INA.

Aktualisht, më shumë se një mijë çështje janë në pritje në gjykatat e SHBA, dhe vetëm një avokat nga Kumanova përfaqëson më shumë se 200 punëtorë, kryesisht nga Kumanova, por ka gjithashtu klientë nga Kosova, Mali i Zi, Serbia dhe Bosnjë Hercegovina.

Edhe pse nuk dihet numri i saktë i dëmeve që ata kanë marrë deri më tani dhe sa aktualisht janë në pritje të zgjidhjes, është e sigurt që ish-punëtorët dhe aktualët po padisin kompanitë në masë dhe duke marrë shuma të mëdha parash.

“Në vitet e fundit, shumë banorë të Kumanovës kanë punuar në baza në Irak ose Afganistan ose zona të tjera ushtarake në Lindjen e Mesme. Si në çdo vend tjetër pune, ata janë të plagosur gjatë kryerjes së detyrës ose të plagosur nga shpërthime ose zjarr snajperësh gjatë një prej operacioneve ushtarake në bazat. Prandaj, ata kanë të drejtë për kompensim nga kompanitë përkatëse në të cilat janë të siguruar. Të gjithë ata që punojnë për një kompani amerikane dhe paguajnë për sigurime, sepse kanë qenë të punësuar në Shtetet e Bashkuara, i ushtrojnë të gjitha të drejtat pas punësimit para gjykatave amerikane. Sipas njohurive tona, aktualisht ka mbi 700 raste të pretendimeve aktive “, thotë avokati Hristijan Georgievski nga zyra e avokatit” Georgievski “.

Georgievski shton se punëtorët të cilët kanë qenë të angazhuar në zonën ushtarake në zonat e krizës për vite me të vërtetë, po përballen me pasoja që pengojnë funksionimin e tyre normal dhe për këtë arsye marrin dëmtime të mëdha. Ata që kanë një dëmtim fizik kanë një bazë më të madhe, ndërsa për problemet mendore shanset për të fituar lëndën dhe dëmet janë më të ulëta, njofton portali sakamdakazam.

“Dëmet zakonisht variojnë nga 40 mijë euro shuma minimale, deri në 300 mijë euro, kur bëhet fjalë për dëmtime serioze nga armët e zjarrit. Mesatarisht, të gjitha proceset”, thotë Georgievski.