Xhevahirët në vlerë të 300 milionë eurove, Mali i Zi refuzon t’ua kthejë afrikanëve

Qeveria e Malit të Zi refuzoi të njohë kërkesën në procesin e ndërmjetësimit dhe të kthejë 28 kilogramë gurë gjysmë të çmuar – opal, të cilët janë sekuestruar më shumë se dhjetë vjet më parë në aeroportin e Podgoricës, thuhet në raportin e Mbrojtësit të Marrëdhënieve Pronësore dhe Juridike.

Procedura është duke vazhduar në Gjykatën Themelore të Kotorrit dhe vlera e kontestit është 300 milionë euro. Gjykata ia ka ndaluar shtetit që të disponojë me këto lëndë deri në përfundimin përfundimtar të kontestit, raporton rtcg.

Procedura ka nisur pas padisë së Robert Fanjekut dhe Antoni Strelenskit, pasi opalet e konfiskuara janë shpallur pronë shtetërore dhe janë vendosur në kasafortën e Bankës Qendrore të Malit të Zi.

Ata kërkojnë që t’u kthehen gurët gjysmë të çmuar dhe në padi deklarojnë se kapin vlerën e 300 milionë eurove, si dhe dëmshpërblimin e dëmit dhe zhdukjen e pesë kilogramëve, pasi tani në kasafortën e kasafortës gjenden 28 kilogramë.

Në raportin e Mbrojtësit të Marrëdhënieve Pronësore dhe Juridike thuhet se sendet janë futur në Mal të Zi pa u denoncuar më parë në doganën e Aeroportit të Podgoricës.

Kësaj radhe procedura është iniciuar në Gjykatën Themelore në Kotorr, ndërsa paraprakisht padia është tërhequr në Gjykatën Themelore në Nikshiq. Gjykata e Kotorrit ia ndaloi autoritetin ekzekutiv shitjen e bizhuterive.

Koleksioni i opaleve u soll nga aeroporti i Cyrihut në aeroportin e Podgoricës në korrik të vitit 2011 nga shtetasit e Afrikës së Jugut, Fenjek dhe Strelenski.

Në vitin 2012, të dy kanë denoncuar në polici pronarin e hotelit “Belvi” në Budva, Branko Çupiq, të cilin e akuzuan se, siç thanë ata, “ua kishte marrë bizhuteritë duke i mashtruar”. Ata i thanë policisë se i priste në aeroportin e Podgoricës në vitin 2011, ku ata “anashkaluan doganën” dhe i çuan në hotel si mysafirë dhe i lanë bizhuteritë në kasafortën e hotelit.

Kur Çupiq, sipas pretendimeve të tyre, refuzoi t’ua kthente bizhuteritë një vit më vonë, ata e denoncuan në polici.

Pas kallëzimit, policia i ka konfiskuar xhevahiret, ndërsa në shtator të vitit 2012 Gjykata Themelore e Podgoricës i ka konfiskuar përgjithmonë pasi siç thuhet në vendim janë importuar jashtë rregullave doganore, që është vepër penale.

Duke pasur parasysh elementin e veprës penale gjatë importit, gurët kanë kaluar në pronësi të shtetit dhe kanë përfunduar në kasafortën e Bankës Qendrore të Malit të Zi.

Vetëm një gur peshon katër kilogramë e 400 gram. Koleksioni përmban gjithashtu 14 figura në formën e kafshëve që peshojnë pak më shumë se një kilogram.