Tualeti i mençur që detekton sëmundjet para se ato të ndodhin

Për shkak se analiza e urinës dërgohet në zyrën e një mjeku, një punonjës ose haker në internet mund të përgjojë të dhënat dhe stilin e jetës së individit.

Sidoqoftë, rreziku nuk po vonon dy shkencëtarë në zhvillimin e pajisjes, e cila është e aftë të zbulojë infeksione të traktit urinar, sëmundje të veshkave, diabet dhe çrregullime të tjera metabolike para shfaqjes së simptomave.

Tualeti i zgjuar është aktualisht në faza zhvillimore dhe po ndërtohet nga një  ekip në Universitetin e Wisconsin-Madison (UW-Madison).

Shkencëtarët po e quajnë këtë një mënyrë ‘jo-pushtuese’ për të mbledhur dhe përpiluar informacionin tuaj shëndetësor, menjëherë nga shtëpia juaj.

Urina përmban një histori të lëngshme virtuale për zakonet ushqyese të një individi, stërvitjen, përdorimin e ilaçeve, modelet e gjumit dhe zgjedhjet e tjera të jetesës.

Lëngu gjithashtu përmban lidhje metabolike në më shumë se 600 sëmundje njerëzore, përfshirë disa nga vrasësit kryesorë si kanceri, diabeti dhe sëmundjet e veshkave.