Rastësia që bën historinë: Telegrami në adresë të gabuar që shpëtoi pavarësinë e Shqipërisë

Shkruan: Nijazi Muhamedi

Në natën e 12 gushtit 1912,nga Shkupi serbët i nisin një telegram konsulatës ruse në Prizren me fjalët “U morëm vesh me krerët …”,po korrieri i post-telegrafit e gabon ndërtesën e konsullatës dhe telegramin ia dorëzon Konsullatës austrohungareze në Prizren,e ndodhur aty afër me atë ruse.
Atëherë austriakët me të shpejtë kontaktojnë me Mehmet Pashë Derallën dhe e nisin për në Vjenë ku ndodhej Ismail Qemali me porosinë se pavarësia tashme duhet shpallur më ndonjë qytet tjetër ku nuk mund të mbërrijnë serbët…!
Ndërkaq,një letër e Mehmet Pashës dërguar konsullatës austrohungareze me pyetjen se në rast nevoje ,a do marrin ndihmë nga Austrohungaria,i bie poashtu gabimisht në dorë konsullit Krayewski..!