Plani i fundit i Angela Merkel me 100 pika për “auslanderat”

Ky është sigurisht plani i fundit i tillë që Merkel do të paraqesë përpara se ajo të largohet përfundimisht nga pozita e kancelares pas zgjedhjeve parlamentare në shtator.

Politika gjermane e ka kuptuar se vetëm sigurimi i vendeve të punës nuk mjafton më për integrimin e suksesshëm në shoqërinë gjermane. Programi i integrimit duhet të jetë shumë më i detajuar dhe më i plotë. Prandaj, plani i ri përbëhet nga pesë faza të ndara në 100 pika me tezën themelore – integrimi duhet të fillojë para se të mbërrijë në Gjermani, transmeton lajmi.net.

Ky Plan Kombëtar i Veprimit për Integrim u punua për tre vjet, 300 përfaqësues të shteteve gjermane, qyteteve, por gjithashtu 75 organizata migrantësh morën pjesë në krijimin e tij, dhe u miratua në një samit të madh të kryesuar nga Annette Ëidmann Mauz, Komisionerja Gjermane për Integrim .

Ishte kriza e migrantëve, së bashku me këtë pandemi, që ishte sfidat më të mëdha për Kancelaren Angela Merkel.

100 pikë dhe pesë kategori

Në thelb, plani prej 100 pikësh paraqitet në pesë kategori, nga masat para-integruese, të tilla si vendosja e pritjeve para se një person të shkojë në Gjermani, te forcimi i kohezionit social përmes edukimit dhe aktiviteteve sociale.

Diskriminimi ishte një nga temat kryesore të diskutimit të martën.

Merkel dhe folësit e tjerë në konferencën për shtyp pas samitit theksuan se sulmet terroriste të motivuara në baza të racizmit, të tilla si të shtënat vdekjeprurëse në Hanau në vitin 2020 ose vrasjet e kryera nga “National Socialist Underground” (NSU), përfaqësojnë një hap të madh prapa në krijimin e një të sigurt dhe mjedis gjithëpërfshirës në Gjermani.

Përveç parandalimit të dhunës, plani i veprimit kërkon përhapjen e përpjekjeve anti-diskriminuese, të tilla si këshillimi, që mund të ndihmojë njerëzit që janë të ekspozuar ndaj gjuhës së urrejtjes ose nuk kanë qenë në gjendje të gjejnë punë për shkak të etnisë ose fesë së tyre. Raporti i lëshuar përpara samitit gjithashtu bën thirrje për dokumentim uniform të rasteve të tilla në mënyrë që të kuptohet më mirë se si ndodh diskriminimi.