Kongresmenja amerikane paralajmëroi sanksione për Bullgarinë për shkak vetos ndaj Maqedonisë

Kongresmenja amerikane Klaudia Teni thotë se po mendon të formojë një koalicion në Kapitol Hill për të punuar në sanksionet e mundshme kundër Bullgarisë, pasi nuk heq veton për fillimin e bisedimeve për anëtarësim të Maqedonisë së Veriut me Bashkimin Evropian.

Në një intervistë për Zërin e Amerikës, ajo tha se letra zyrtare e dërguar nga një grup kongresmenësh për ambasadorin bullgar në Uashington, Tihomir Stojçev, nuk ka funksionuar dhe se qëllimi i një koalicioni të tillë me anëtarët e Dhomës përfaqësuese dhe Senatit, do të ishte inkurajimi i Bullgarisë për dialog.

“Nëse do të gjenim një lloj sanksionesh që do të ishin efektive për t’i sjellë ato në tryezë, ose diçka që do të inkurajonte një zgjidhje për këtë konflikt dhe sjellje të vrazhdë, që mund të çonte në agresion dhe probleme të ardhshme në këtë rajon”, tha Teni.

Ajo shprehu shqetësimin se këto bisedime janë lënë në hije nga ajo që po ndodh në Ukrainë dhe se ato nuk janë aq serioze sa mund të ishin.

“Çështja bullgare është ende e varur. Dhe padyshim që ne duhet t’i bëjmë presion që të angazhohen në dialog, të bisedojnë dhe të minimizojnë përpjekjet e tyre për të destabilizuar situatën për të cilën ne duhet të gjejmë një zgjidhje. Kjo ka një ndikim negativ në pjesën tjetër të Ballkanit Perëndimor, tha Teni.

E pyetur për të komentuar vizitën e delegacionit bullgar të kryesuar nga Kiril Petkov në hapjen e klubit bullgar “Vanço Mihajlov” në Manastir, ajo tha se është e zhgënjyer kur e sheh Bullgarinë të vazhdojë të veprojë dhe se është koha për veprime më agresive të SHBA-së në aspekt të presionit diplomatik mbi ta dhe t’i sjellë në tryezë.

“Fatkeqësisht, nuk mendoj se do ta marrim këtë nga administrata e Bajden. Ata nuk duken aq të interesuar për këtë rajon të botës, i cili mendoj se është një nga rajonet më kritike në botë. Ajo ka qenë gjithmonë një portë mes Lindjes dhe Perëndimit. Dhe është gjithmonë shumë, shumë e rëndësishme për ne si vend që të mbështesim aleatët e NATO-s në këtë rajon. Siç e dini, jo të gjithë janë aleatë të NATO-s dhe jo të gjithë janë në BE. Pra, ne kemi shumë histori dhe vite luftimesh në këtë rajon, tha Teni.

E pyetur nga Zëri i Amerikës nëse qasja e SHBA-së ndaj Ballkanit Perëndimor kishte ndryshuar që nga pushtimi rus i Ukrainës dhe nëse e sheh nevojën për integrim urgjent në BE për shkak të rreziqeve të sigurisë, ajo tha se shumë vende mbështeteshin në mbështetjen e SHBA-së si një aleat kyç.

“Mendoj se shumë nga këto vende janë të cenueshme. Dhe ata mbështeten në mbështetjen e SHBA-së si një aleat kyç. Ajo që tregon strategjinë e Ukrainës dhe situatën e Ukrainës me Rusinë është se sa e rëndësishme është që SHBA-ja të vazhdojnë të kenë një angazhim edhe më të fortë në Ballkanin Perëndimor, sepse ne nuk duam të shohim ndonjë skenar të ngjashëm të tmerrshëm në Ballkanin Perëndimor si ne shohim në Ukrainë,” tha kongresmenja Teni.