Gencovska: Nuk ka propozim të ri francez, gjithçka varet nga Shkupi

Ministrja e Jashtme bullgare e dorëhequr Teodora Gencovska tha për BGNES se nuk kishte asnjë propozim të ri francez që të ndryshonte nga ai i miratuar tashmë nga parlamenti bullgar.

Më 24 qershor, Asambleja Kombëtare votoi mbi një projekt-rezolutë që synon zgjidhjen e mosmarrëveshjes midis Sofjes dhe Shkupit dhe hapjen e rrugës për integrimin evropian të RS Maqedonisë. Projektvendimi bazohet në propozimin e presidencës franceze dhe mbështetet mbi të për të mbrojtur më tej interesat bullgare. Ajo ripohoi kushtet në të cilat Sofja mund të mbështesë procesin e integrimit evropian. Qeveria miratoi vendimin në Parlamentin bullgar dje.

Në pyetjen e BGNES-it nëse ka një propozim të ri francez për zgjidhjen e mosmarrëveshjes ndërmjet RMV-së dhe Bullgarisë për fillimin e negociatave me BE-në, i cili do të jetë ndryshe nga ai i miratuar tashmë në Kuvendin e Bullgarisë, Gencovska shkurt u përgjigj: Jo.

“Gjithçka varet nga gatishmëria e Shkupit. Presim prej tyre politikë shtetërore dhe të përgjegjshme. “Bullgaria është gati të nënshkruajë protokollin e fundit nga Komisioni i Përbashkët Ndërqeveritar,” tha Gencovska.

BGNES përkujton se protokollet përshkruajnë punën e bërë nga Komisioni i Përbashkët Ndërqeveritar ndërmjet Bullgarisë dhe PCM-së, i cili u krijua në bazë të nenit 12 të Marrëveshjes për miqësi, fqinjësi të mirë dhe bashkëpunim ndërmjet Republikës së Bullgarisë dhe Republikës së Maqedonisë, të nënshkruar. më 01.08.2017 në Shkup. Deri më tani, vetëm një protokoll është nënshkruar, në qershor 2019, nga ministrat e jashtëm të atëhershëm të dy vendeve – Ekaterina Zaharieva dhe Nikola Dmitrov.