Biden: Ukraina do të ndihmohet me 600 tanke, 600 mijë armë anti-tank, raketa kundër anijeve dhe artileri tjetër

Presidenti amerikan, Joe Biden njoftoi sot në një konferencë shtypi në Madrid një paketë të re ndihme ushtarake amerikane për Ukrainën me vlerë rreth 800 milionë dollarë.

Por ai gjithashtu njoftoi se një koalicion prej më shumë se 50 vendeve në mbarë botën do t’i dërgonte Ukrainës sasi të mëdha armësh.

“Ministri ynë i Mbrojtjes ka mbledhur më shumë se 50 vende, të cilat kanë premtuar se do të dërgojnë armë në Ukrainë. Është një përpjekje globale për të mbështetur Ukrainën: po flasim për pothuajse 140 mijë sisteme antitank, më shumë se 600 tanke, pothuajse 500 copë armë artilerie, më shumë se 600 mijë copë municione artilerie dhe raketa të fuqishme, raketa kundër anijeve dhe sisteme të mbrojtjes ajrore”, pohoi i pari i shtetit amerikan në një konferencë për shtyp në Madrid.

Ndryshe, Shtetet e Bashkuara dëshirojnë të krijojnë një seli të përhershme për Korpusin e Pestë të Ushtrisë Amerikane në Poloni, e cila do të përcaktonte praninë e saj në këtë vend në kufi me Ukrainën, të cilin e pushtoi Rusia.

Më pas, një nga qëllimet është dërgimi i një brigade shtesë në Rumani, e cila kufizohet gjithashtu me Ukrainën, raporton skynews.

Ai gjithashtu dëshiron të vendosë dy skuadrilje shtesë F-35 në Britaninë e Madhe, si dhe të vendosë dy shkatërrues të rinj në Spanjë.

Është gjithashtu e nevojshme të përmirësohet dislokimi rrotullues në Balltik dhe të krijohen sisteme të reja të mbrojtjes ajrore për Gjermaninë dhe Italinë.