Fabrika e re në Gjermani synon të ulë gjurmët e karbonit të fluturimeve

Zyrtarët gjermanë sot do të zbulojnë atë për të cilën thonë se do të jetë fabrika e parë komerciale në botë për prodhimin e kerozinës sintetike si pjesë e përpjekjeve për të zvogëluar ndikimin klimatik të fluturimeve, transmeton Anadolu Agency (AA).

Objekti në Werlte, pranë kufirit veriperëndimor të Gjermanisë me Holandën, do të përdorë ujë dhe energji elektrike nga mullinjtë e erës aty pranë për të prodhuar hidrogjen. Duke shtuar dioksid karboni, hidrogjeni shndërrohet në bruto, i cili më pas mund të rafinohet në karburant avioni.

Djegia e kerozinës sintetike do të thotë aq CO2 lëshohet në atmosferë sa është hequr më parë për të prodhuar karburant, duke e bërë atë “neutral ndaj karbonit”.

Sasia që fabrika mund të prodhojë nga fillimi i vitit të ardhshëm është modeste: vetëm tetë fuçi në ditë. Kjo do të ishte e mjaftueshme për të mbushur një aeroplan të vogël pasagjerësh çdo tri javë. Linjat ajrore komerciale të botës përdorën pothuajse 2,3 miliardë fuçi kerozinë në vitin 2019.

Por organizatat që qëndrojnë pas projektit thonë se qëllimi i tyre është të tregojnë se procesi është teknologjikisht i realizueshëm dhe sapo të zgjerohet do të ketë kërkesë të mjaftueshme dhe do të jetë ekonomikisht i qëndrueshëm.

Projekti udhëhiqet nga Atmosfair, një grup jofitimprurës gjerman që ofron mënyra për individët dhe kompanitë për të kompensuar emetimet e tyre të karbonit. Gjigandi inxhinierik Siemens ndihmoi në ndërtimin e fabrikës, ndërsa transportuesi kombëtar Lufthansa do të jetë klienti i parë që do të përdorë kerozinë sintetike, ose karburant elektronik.