Dehari: Jam krenar për bashkëqytetarët e mi, sepse ata janë më të merituarit që nuk ka të infektuar me koronavirus në Kërçovë

Komuna e Kërçovës është njëra prej pak komunave në vend që ka mbetur praktikisht e paprekur nga virusi korona, pasi që të dy rastet, të cilat janë udhëhequr në statistika nga Ministria e Shëndetësisë, nuk kanë pasur praktikisht asnjë kontakt me popullatën rezidente, siç dihet tani, ata u vendosën drejtpërdrejt në karantinë, por për fat të mirë edhe ata tashmë janë rikuperuar.

Pikërisht për këtë situatë por edhe për projekte të tjera të komunës së Kërçovës kemi biseduar për MEDIAL-në me kryetarin e komunës Fatmir Dehari, i cili është edhe drejtuesi i trupit koordinues të Komunës.

Kërçova nuk është e infektuar me koronavirus, cila është arsyeja për këtë?

Së pari, më lejoni t’ju falënderoj si agjencia më e rëndësishme e lajmeve në vend për qëndrimin profesional që keni ndaj audiencës, për qëndrimin e të saktë ndaj institucionit tonë sepse bashkëpunimi me ju është në nivelin më të lartë të mundshëm dhe sinqerisht shpresoj që do të vazhdojë të jetë i tillë me informacion profesional, të saktë dhe në kohë.

Tani për t’iu përgjigjur pyetjes tuaj, t’ju them që në fillim se qytetarët e komunës së Kërçovës kanë meritën më të madhe për këtë situatë në Kërçovë, ata ishin të disiplinuar të përkushtuar dhe respektonin dhe respektojn rekomandimet e institucioneve kompetente, natyrisht që ekzistojnë përjashtime, por ato janë një pjesë mjaft e vogël, për këtë pa modesti të rreme jam krenar për bashkëqytetarët e mi, sinqerisht shpresoj që së bashku do të vazhdojmë dhe do dalim fitimtar jo vetëm si Kërçova por edhe gjithë shoqëria jonë.

Cili është bashkëpunimi midis të gjithë aktorëve të trupit koordinues për trajtimin e kësaj pandemie?

– Të gjithë e bënë punën e tyre shumë profesionalisht, duke filluar nga policia me aktivitetet e tyre të përditshme, Armata sidomos me dezinfektimin e objekteve fetare, ndërmarrjen e shërbimeve që dezinfekton pothuajse të gjitha rrugët e qytetit dhe natyrisht institucionet shëndetësore në komunën tonë që ishin gati dhe kanë marrë të gjitha masat për të ndihmuar pacientët e sëmurë potencialisht që kërkojnë kujdes shëndetësor.

Dehari: Jam krenar për bashkëqytetarët e mi, sepse ata janë më të merituarit që nuk ka të infektuar me koronavirus në Kërçovë

Shumë njerëz ju kritikojnë se nuk keni testuar popullatë të mjaftueshme?

– Të gjithë ata që, sipas rekomandimeve dhe procedurave të përcaktuara nga institucioni kompetent shtetëror, duhet të ishin testuar, ata që kanë treguar ndonjë simptomë, procedura ka rrjedhur dhe po rrjedh normalisht përmes mjekëve të familjes, sepse janë ata që ndjekin shëndetin e pacientëve të tyre. Duhet të përmendim të gjithë që u dërguan për testim u testuan dhe për fat të mirë të gjithë ishin negativë të paktën deri tani.

Kërçova nuk është e infektuar, por prapëseprapë do të ndjehen pasojat ekonomike, çfarë mund të bësh këtu për të ndihmuar qytetarët?

– Më të prekurit janë objektet hotelierike dhe sektorët e tjerë natyrisht e ndiejnë këtë krizë, Qeveria po merr masa për të ndihmuar ata që janë më të prekur por ne si komunë së bashku me administratën tashmë kemi filluar të mendojmë në këtë drejtim, por gjithmonë brenda asaj përsa i përket kompetencave tona dhe ato për fat të keq janë shumë të vogla, por ata që kemi ne do të përpiqemi të plotësojmë nevojat e biznesit lokal, po e përsëris, gjithmonë në përputhje me kompetencat dhe aftësitë tona.

Dehari: Jam krenar për bashkëqytetarët e mi, sepse ata janë më të merituarit që nuk ka të infektuar me koronavirus në Kërçovë

Për këtë kohë, pavarësisht vështirësive, disa projekte që ishin planifikuar për t’u realizuar nga komuna janë duke u implementuar?

– Pothuajse të gjitha projektet e planifikuara janë duke u realizuar, nga rregullimi i rrugës “Marshall Tito”, pjesa përballë kompleksit “Arabella” me dy rrethrrotullimet dhe rregullimi plotësisht nga infrastruktura nëntokësore deri në rregullimin e hortikulturës, pastaj disa fshatra, veçanërisht në rajonin e Zajazit ku disa rrugë lokale janë duke u rregulluar. Dhe të mos harrojmë projektin më të madh që po realizojmë këtë vit është rikonstruksioni i plotë i Kalasë, i cili pritet të vihet në veprim këtë verë. Kemi edhe projekte të tjera, por për mentalitetin është e kuptueshëm ne jemi të përqendruar në luftimin e virusit të koronës.

Opozita ju akuzon se përmes llogaridhënies që keni pasur para krizës në të gjitha bashkësitë lokale, keni abuzuar praktikisht me pozicionin tuaj?

– Komuna e Kërçovës dhe funksioni që unë kam kryer për tre vjet nga mandati i dytë asnjëherë nuk ka ndarë në asnjë kohë njerëzit për çfarëdo baze, në fakt kur punoj në një objekt të infrastrukturës e bëj atë të përdoret dhe përdoret nga të gjithë qytetarët e komunës sonë. Ky është një aspekt dhe nga ana tjetër ne jemi një komunë si shembull i marrëdhënieve të mira ndëretnike dhe ndërfetare me të gjithë ata që jetojnë në komunën tonë, krejt në fund të fundit parimi im i punës është i bazuar në transparencë dhe llogaridhënie para bashkëqytetarëve të mi.

Dehari: Jam krenar për bashkëqytetarët e mi, sepse ata janë më të merituarit që nuk ka të infektuar me koronavirus në Kërçovë

Diaspora nga Kërçova luan një rol të madh në mbarëvajtjen e ekonomisë lokale, vështirë se këtë vit do të mund të ndihmojnë për shkak të pandemisë?

Do të dëshiroja së pari t’i uroj shëndet të mirë dhe t’i përshëndes të gjithë në diasporë, natyrisht që ato janë pjesë integrale e shoqërisë sonë sidomos për Kërçovën ato janë shumë të rëndësishme dhe kontribuojnë si gjithmonë në përmirësimin e parametrave ekonomik, por për mua përsëris gjëja më e rëndësishme është shëndeti i gjithkujt dhe po le të shohim se si do të shkojnë gjërat me pandeminë që fatkeqësisht prek gjithë planetin, sepse ky virus ka shumë të panjohura edhe për vetë ekspertët e shëndetësisë për të dalë si fitues dhe do t’a dalim, unë jam optimist, të gjithë së bashku pavarësisht se kush ku punon dhe vepron për momentin.

Refik Zenku