Turqia afër zbulimit të vaksinës, do ta dhurojë falas për mbarë botën!

Rektori i Universiteti Ege nga qyteti i Izmirit, Necdet Budak, ka bërë të ditur se ka filluar puna për zhvillimin e një vaksine vendase të ADN-së për koronavirusin.
Në një deklaratë, Budak tha se meqë një vaksinë e licencuar për virusin COVID-19 nuk ishte ende në dispozicion, shumë vende filluan kërkime mbi këtë çështje.

Budak shtoi se punimet po vazhdojnë me intensitet te larte dhe se jemi afruar shume për të zgjidhur këtë çështje.

Ne anën tjetër ai shtoi se në rast të suksesit për të cilën ai ka një besim të plotë, ata këtë vaksinë do të ofrojnë menjëherë botës.

Budak theksoi se edhe Mustafa Varank, ministri turk i Teknologjisë dhe Industrisë, ka theksuar nevojën për një vaksinë.

Dje, ministri Varank tha se si pjesë e një platforme, disa institucione do të mbështeten projekte për zhvillimin e vaksinës dhe barërave kundër COVID-19, duke përfshirë edhe Universitetin Ege.

“Në Universitetin Ege, ne kemi filluar të punojmë për një vaksinë vendase të ADN-së pas thirrjes së bërë nga ministria jonë.Grupi i Kërkimeve dhe Zhvillimit të Vaksinave, i cili është themeluar nën Rektoratin tonë dhe i stacionuar në Qendrën e Kërkimit dhe Aplikimit të Zhvillimit të Barërave dhe Farmacokinetikës, me vite kryen studime të kërkimit dhe zhvillimit të vaksinave kundër patogjenëve të ndryshme, me pjesëmarrjen e shumë universiteteve, institucioneve publike dhe partnerët e industrisë”, tha Budak.

Budak gjithashtu tha se grupi punues ka diskutuar se çfarë mund të bëhet kundër pandemisë COVID-19, duke iniciuar kështu projektin e vaksinës.

Provat klinike të një vaksine të mundshme kundër virusit filluan në SHBA në fillim të këtij muaji.

Personi i parë që pranoi vaksinën, mRNA-1273, ishte 43-vjeçarja Jennifer Haller nga Seattle.

Pasi u shfaq për herë të parë në Wuhan të Kinës dhjetorin e kaluar, virusi është përhapur në të paktën 176 vende dhe rajone.

Shifrat e Universitetit Johns Hopkins me bazë në SHBA tregojnë se mbi 553.200 njerëz kanë rezultuar pozitiv në të gjithë botën, kurse numri i vdekjeve ka shkuar në mbi 25.000, si dhe mbi 127.500 janë shëruar.

Vaksinimi është metoda më efektive për parandalimin e sëmundjeve infektive.