Tre vendimet që e bënë Çekinë një “dështim pandemik”

Në hartën epidemiologjike të botës, Çekia shfaqet fillimisht si një ishull të cilin sëmundja nuk e kishte goditur aq ashpër sa vendet e tjera. Autoritetet çeke arritën ta menaxhonin mjaft mirë fillimisht hovin e koronavirusit, duke tërhequr vëmendje për suksesin e tyre. Por tani, kur numri global i rasteve të reja është në rënie për 6 javë rresht, ky kombi i Europës Qendrore me 10 milionë banorë po përjeton nivele dramatike infeksionesh të reja.

Një variant i ri, më infektues i virusit është përhapur tani në mbarë vendi, duke i çuar spitalet çeke në prag të kolapsit. Numri i viktimave sapo kapërceu 20 mijë. Shkalla e vdekshmërisë është sot ndër më të lartat në botë. Normalisht nuk kishte arsye përse Çekia të goditej kaq shumë, duke konsiderohet relativisht një vend i pasur anëtar i BE-së dhe për këtë, parti qasje në vaksina, pajisje mjekësore dhe teknologji gjurmuese, ndërsa ka dhe në sistem të mirë shëndetësor. Miroslav Zabransky, drejtor spitali, mendon se problemi është kohëzgjatja e pandemisë.

“Shkoi shumë gjatë dhe punonjësit janë të lodhur. Po punojmë me kapacitetin maksimal të shtretërve. Kemi shërbyer edhe vetë me stafin, që do të thotë se për disa muaj, nuk kishim fare rezerva, punonim që të gjithë”, shkruan drejtori i spitalit, Miroslav Zabransky.

Por duke e parë problemin më gjerë, CNN thotë se katastrofa çeke sot i detyrohet edhe dhjetëra vendimeve të gabuara apo të vonuara. Dr. Rastislav Maar, dekani i shkollës mjekësore të Universitetit të Ostrava-s dhe një nga epidemiologët kryesorë të vendit, tregon tre vendimet që shkaktuan kryesore të krizës aktuale.

E para erdhi kur qeveria mbingarkoi këshilltarët e saj, përfshirë vetë Macarin, dhe refuzoi të rivendoste një mandat maske në verë; e dyta kur vendosi të rihapë dyqanet përpara Krishtlindjeve; dhe e treta kur nuk arriti të reagojë ndaj variantit të ri që u shfaq në fillim të janarit. “Këto ishin tre gabime të mëdha dhe tani, ne thjesht po lutemi që të mos ketë një të katërt”, shprehet ai.