Stevanoviq: Sjellja e papërgjegjshme e qytetarëve shkaktoi rritje të të infektuarve

“Numri i madh i të sapoinfektuarve me Kovid-19, veçanërisht mes popullatës së re, është pasojë e sjelljes së vazhdueshme të papërgjegjshme, sidomos në periudhën e festimeve të Vitit të Ri”.

Këtë e deklaroi drejtoresha e Klinikës Infektive, Milena Stevanoviq në një prononcim për AIM, pasi dje dhe sot janë regjistruar mbi një mijë të infektuar me Covid-19.

“Në dy vitet e fundit kemi qenë dëshmitarë të mosrespektimit serioz dhe masave shumë më të rrepta për parandalimin e Kovidit, popullin tonë padyshim nuk mundet ta parandalojë askush dhe asgjë në festime pavarësisht nga shuma e çekut që do të paguajë personalisht, familjarisht dhe fatkeqësisht dhe kolektivisht. Manteli i bardhë ka kërkuar intensivisht dhe me zë të lartë nevojën serioze për sjellje të përgjegjshme për periudhën para festave dhe gjatë festave, por për fat të keq kaq është besimi dhe respekti ndaj neve për ne mantel-bardhët, sigurisht derisa telashi të vijë në derë”, thotë Stevanoviq.

Ajo thekson se do të ishin të lumtur kur qytetarët që duan siguri më të madhe jo, është e nevojshme për të potencuar dhe rritur imunitetin dhe mbrojtjen kundër Covid-19.

“As për ata që e kanë kaluar kovidin, për të cilët disa mendonin që ishin më të mbrojtur, sot shohim që nuk janë. Omikron ka fuqi shumë më të madhe për riinfeksion që e gjejmë këto ditë në klinikat tona. Kur bëhet fjalë për mbrojtjen e vaksinave, asnjë vaksinë nuk ka ofruar kurrë mbrojtje 100 për qind. Fuqia e tyre mbrojtëse do të ndryshojë në varësi të mutacioneve të llojeve të caktuara të virusit. Por, nga secili prej tyre presim fuqi të largët mbrojtëse varësisht nga mutacionet e llojeve të caktuara të virusit, nga secila presim sëmundje shumë më të lehtë”, thekson Stevanoviq.