Rusia ka 75 për qind të forcave brenda Ukrainës

Rusia ka kaluar nga 40 për qind e forcave të saj brenda Ukrainës në rreth 75 për qind ka thënë një akademik ushtarak.

Shifra prej 75 për qind është cituar gjithashtu nga një zyrtar i lartë i mbrojtjes amerikane.

Jack Watling është një studiues në fushën e luftës tokësore dhe shkencave ushtarake në Institutin Mbretëror të Shërbimeve.

Ai tha se një pjesë e trupave ruse po përparon në jug të Bjellorusisë dhe po fillon të vendosë kushtet për qenë në gjendje të kryejë një sulm në Kiev.

I pyetur në lidhje me sugjerimin se Rusia ka përdorur raketa grad në zonat e banuara në Kharkiv, ai i përshkruan këto armë si sisteme raketash të shumta lëshuese që lëshojnë një numër të madh raketash të padrejtuara në një zonë.

Ai thotë se ka gjithashtu prova që disa prej tyre kanë pasur municion thërrmues.

“Është fakti që ata janë të padrejtuar dhe ju po vendosni sasi të mëdha eksplozivi të lartë në një zonë me popullsi të dendur civile,” thotë ai.

Ushtria ukrainase nuk funksionon më në formacione ushtarake, por tani në pozicione mjaft të fiksuara mbrojtëse dhe duke u bërë gjithnjë e më shumë pjesë e mbrojtjes territoriale dhe forcës vullnetare me të cilën po vepron, thotë ai.