Rikthehen tensionet mes Shkupit dhe Sofjes, zgjidhje kërkohet në arkivat e Stambollit

Zënka e një dite më parë mes politikanëve nga Shkupi e Sofja rreth Goce Dellçevit i ka rikthyer përplasjet dhe e ka dëmtuar atmosferën mes dy vendeve, konfirmojnë për Alsat burime nga ekipi negociator i Maqedonisë së Veriut.
“Çështja e Dellçevit është punë e Komisionit të përbashkët të historisë dhe është me rëndësi se si do të kalojë takimi i 25 dhe 26 shkurtit, po aq sa është e rëndësishme që dy Qeveritë ta harmonizojnë planin e përbashkët aksionar”.
Sipas burimeve, ajo që po e dëmton pozicionin e vendit është mungesa e konsensusit mes pushtetit e opozitës lidhur me çështjen dhe keqpërdorimi nga ana e opozitës. Burimet konfirmojnë se ekipi negociator po punon në kthimin e besimit dhe krijimin e atmosferës, përmes veprimeve konkrete në sferën e mediave, arsimit, kulturës, gjuhës së urrejtjes, si mënyrë për zgjidhjen e kontestit.
Nga Qeveria nuk japin detaje se në cilën fazë është harmonizimi i planit aksionar dhe kur do të mbahet konferenca dypalëshe ndër-qeveritare.
Qeveria mbetet e përkushtuar në dialogun me Bullgarinë dhe kërkimin e një zgjidhjeje të përbashkët. Me Bullgarinë po punojmë në harmonizimin e një plani aksionar të unifikuar, proces që ende vazhdon. Puna e Komisionit të historisë është e pavarur dhe Qeveria i inkurajon anëtarët e saj të vazhdojnë të kontribuojnë në zgjidhjen e kontestit -u shpreh Dushko Arsovski, Zëdhënës i Qeverisë.
Ndryshe, dy vendet tashmë kanë rënë dakord ta thellojnë bashkëpunimin në sferën e mediave dhe arsimit. Nga muaji mars televizioni kombëtar bullgar do të transmetohet nga operatorët vendas dhe anasjelltas. Është paralajmëruar edhe bashkëpunim mes universiteteve të dy vendeve.
Kurse deputeti bullgar, Velizar Ençev, ish ambasador në Kroaci, vlerëson se për gjetjen e zgjidhjes mes Sofjes dhe Shkupit mund të ndihmojnë në masë të madhe arkivat turke, transmeton gazeta Lajm.
“Arkivat turke përmbajnë të dhëna për periudhën revolucionare të luftës kundër Perandorisë Osmane për Goce Dellçevin dhe Jane Sandanskin, të cilët në dokument përmenden si bullgarë.
E vërteta për kombin maqedonas, e krijuar nga serbët dhe Kominterna, gjendet në arkivat turke”, ka thënë Ençev, duke e konsideruar si ironi që “fati i maqedonizmit sot varet nga presidenti turk Erdogan dhe kryeministri grek Micotakis”.