Po zbrazen shkollat në Kumanovë

Numri i nxënësve në shkollat ​​fillore dhe të mesme në Kumanovë është në rënie.

Sipas shefit të Departamentit të Arsimit në Komunën e Kumanovës, Aleksandar Jovanoviq, shkak për këtë gjendje është rënia e natalitetit, migrimi lokal,por më së shumti për shkak të emigrimit të familjeve jashtë vendit.

“Në shkollat ​​e mesme komunale në vitin shkollor 2020/21 kemi pasur 4,508 nxënës, në vitin 2021/22 4,423, ndërsa në vitin 2022/23 4,126. Ky është një tregues se numri i nxënësve është vazhdimisht në rënie. Ky trend është i pranishëm në të gjithë vendin, dhe as Kumanova nuk është imune ndaj tij. “Pas njoftimeve se nga prilli do të ketë lehtësim të regjimit pa viza në Gjermani, kjo situatë do të jetë edhe më alarmante”, tha menaxheri Jovanoviq.

Një numër të reduktuar të nxënësve ka edhe në shkollat ​​fillore në qytet. Çdo vit, gjithnjë e më pak nxënës regjistrohen në klasën e parë. Në vitin 2020/21 janë regjistruar 1208 nxënës të klasës së parë, në vitin 2021/22 1122 nxënës dhe në vitin 2022/23 1070.(INA)