Peshkopët francezë pranojnë përgjegjësinë e Kishës Katolike për abuzimin e fëmijëve

Peshkopët francezë kanë pranuar se Kisha Katolike mban “përgjegjësi institucionale” për mijëra rastet e abuzimit të fëmijëve të dokumentuara në raport.

Konferenca Episkopale në mbledhjen e saj vjetore pranoi gjithashtu se Kisha ishte fajtore për lejimin sistematik të abuzimit, tha Presidenti i konferencës, Eric de Moulins-Beaufort një muaj pasi raporti detajoi abuzimin e 216,000 të miturve gjatë shtatë dekadave, raporton dw.

“Kjo përgjegjësi nënkupton një detyrë për të siguruar drejtësi dhe dëmshpërblim”, tha kryepeshkopi pas votimit të peshkopit.

Më 5 tetor, një komision i pavarur që hetonte abuzimet midis viteve 1950 dhe 2020 i quajti ato një “fenomen masiv” që ishte mbuluar me “velin e heshtjes” për dekada.

Një raport prej gati 2500 faqesh zbuloi se “shumica dërrmuese” e viktimave ishin djem nga një sërë prejardhjesh sociale.

Viktimat e abuzimit dhe autorët e raportit u bënë thirrje peshkopëve të pranojnë se, përveç fajit të sulmuesve individualë, fajtore ishte vetë kisha si institucion. Viktimat e abuzimit u ftuan të merrnin pjesë në takim, por shumë nuk pranuan, duke dënuar vendimin për ta bërë skandalin e abuzimit seksual vetëm një nga disa tema, jo të vetmen çështje në rend dite.