Pendarovski: Gjuha maqedonase, themel i identitetit tonë

Sot i shprehim respekt veçantisë sonë, themelit tonë të identitetit dhe krenarisë linguistike – gjuhës maqedonase. Gjuha e Koneskit, Shopovit, Janevskit dhe të gjithë themeluesve të fjalës letrare maqedonase, është pasqyrë e ekskluzivitetit. Ajo është e drejtë e jonë themelore e të drejtave të njeriut, e drejtë për vetëpërcaktim dhe vetëshprehje, porositi presidenti Stevo Pendarovski me rastin e 5 Majit – Ditës së gjuhës maqedonase.

Gjuha maqedonase, thotë ai, e afirmuar në botë, ka vend të saj në familjen e gjuhëve sllovene, falë gjeneratave para nesh, të cilat na obliguan ta kultivojmë përmes alfabetit të saj, të cilin pikërisht sot e nderojmë.

Obligimi që ta ruajmë gjuhën maqedonase, thotë presidenti Pendarovski, nuk është vetëm borxh ndaj paraardhësve, por edhe ndaj pasardhësve tanë, ndaj trashëgimisë kulturore të civilizimit njerëzor dhe invesitm në atdheun tonë të vetëm, si pjesë të hapësirës kulturore evropiane.