Pavarësia

Skruan: Prof.dr. Lutfi Dervishi

1. Pavarësia e Shqipërisë u arrit pa u shkrepur një pushkë përpos krismave të haresë;
2. Flamuri i ngritur është i familjes Vlora dhe jo i qepur nga Marigoja;
3. Në disa qytete Flamuri i ngrit para se të mblidhej Kuvendi Vlorës;
4. Pavarësia ishte planifikuar të shpallej në Durrës, por pasi Esati refuzoi, Ismaili u nis për Vlorë.
5. 28 nëntor, serbët mbërrijnë në Durrës.
6. Isa Boletini mbërriti me vonesë në Vlorë për shkak të baltës së krijuar nga shirat e vjeshtës;
7. Fotografia e ngritjes së Flamurit nuk është e 28 nëntorit 1912, por e festimeve të një viti më pas;
8. Ndërtesa ku është shkrepur fotografia nuk është shtëpia ku u shpall Pavarësia;
9. Akti i Shpalljes së Pavarësisë ka humbur, ajo çka shohim sot është fotografuar nga Kel Marubi në vitin 1937 me rastin e 25-vjetorit të ditës së madhe;
10. Në telegramin e dërguar Fuqive të Mëdha dhe Portës së Lartë nuk përmendet fjala Pavarësi!
11. Firmërtarët e Pavarësisë ishin të vetdijshmëm se kufijtë e Shqipërisë do të caktoheshin më vonë
12. Shumica e firmëtarëve të Pavarësisë patën një fund tragjik.
13. Një vit më pas në Durrës krijohet qeveria e dytë shqiptare me Esad Pashën;
14. Një raport i komisionit ndërkombëtar (të gjashtë fuqive) theksonte se ky vend nuk bëhet nëse nuk ikin të dy (Ismail Qemali, Esad Pasha) në të njëjtën kohë;
15. Në fillim të vitit 1914-të, Ismail Qemali dhe Esat Toptani japin dorëheqjen;
16. Mars 1914 nis mbretërimi 6-mujor i Princ Vidit.