Maqedonia e Veriut ndër 50 vendet më të sigurta në botë

Republika e Maqedonisë së Veriut renditet e 38-ta në botë sipas Indeksit Global të Paqes (GPI) për vitin 2023 të prodhuar nga Instituti Ndërkombëtar për Ekonomi dhe Paqe, transmeton Portalb.mk.

Vendi më i sigurt është Islanda dhe më pak i sigurti është Afganistani.

Vendi më i sigurt i ish-republikave jugosllave është Sllovenia dhe është në vendin e tetë, Kroacia në vendin e 14-të, Mali i Zi në vendin e 45-të, Bosnja dhe Hercegovina në vendin e 61-të dhe Serbia në vendin e 65-të. Nga vendet e tjera të rajonit, Bullgaria renditet e 30-ta, Shqipëria e 40-ta dhe Greqia e 60-ta.

SHBA-të janë në vendin e 131-të, Ukraina në të 157-ën, Rusia në vendin e 158-të.

Islanda ka kryesuar Indeksin Global të Paqes për 15 vjet si vendi më i sigurt në botë. Ndër pesë vendet e para janë Danimarka, Irlanda, Zelanda e Re dhe Austria.

Vendet e renditura më keq dhe më të pasigurtanë botë janë RD Kongo, Sudani Jugor, Siria, Jemeni dhe Afganistani.

Instituti për Ekonominë dhe Paqen prodhon Indeksin Global sipas disa kritereve, nga niveli i dhunës, krimit dhe korrupsionit, te terrorizmi dhe konfliktet ndërkombëtare.

Raporti bazohet edhe në të dhëna për trendet në ekonomi dhe zhvillimin paqësor të vendeve në botë.

“Evropa mbetet rajoni më paqësor në botë dhe është shtëpia e shtatë nga dhjetë vendet më paqësore. Megjithatë, paqja në Evropë ka qenë gjatë vitit të kaluar. Nga 36 vendet e rajonit, 12 kanë pasur përmirësime në paqe dhe 23 kanë pasur përkeqësim për shkak të një sërë faktorësh, një prej të cilëve është ndikimi i luftës në Ukrainë, i cili vazhdoi të ndihet fuqishëm gjatë gjithë rajon”, thuhet në deklaratë në Indeksin Global të Paqes.

Ministrja e Mbrojtjes Sllavjanka Petrovska në fillim të vitit iu referua qëndrimit të Maqedonisë së Veriut në lidhje me sfidat e sigurisë së kontinentit dhe vuri në dukje përfitimet e vendit nga anëtarësimi në Aleancë në të cilën 30 vende janë të bashkuara në garantimin e sigurisë së çdo pëllëmbë të territorit aleat.

“Shumë herë në periudhën pas 24 shkurtit 2022 kam marrë të njëjtën pyetje – a është e sigurt Maqedonia e Veriut? Përgjigja, pa dyshim, tha qartë dhe me zë të lartë – PO. Atdheu ynë, së bashku me vendet përparimtare, të bashkuar nga vlerat dhe idealet moderne, garanton sigurinë e vet dhe kontribuon në sigurinë kolektive në NATO”, tha ministri.

Sa i përket zhvillimit të mbrojtjes dhe ushtrisë, Petrovska theksoi se për të pasur një ushtri të fortë investojmë në pajisje dhe modernizim, pornuk duhet harruar edhe kapaciteti njerëzor, dhe në këtë kontekst shpjegoi ndryshimet në Ligjin për shërbim në Ushtri vitin e kaluar, që solli një sërë përfitimesh për ushtarakët, si dhe zgjidhjen ligjore për punonjësit e mbrojtjes, e cila është në fazën përfundimtare të zhvillimit.