Macron, jepi Kosovës lirinë e vizave tani!

Shkruan: GUNTHER FEHLINGER

Urime Emmanuel Marconit për rizgjedhjen e tij. Nuk ishte e merituar, por duke qenë se Le Pen është afër Putinit, zgjedhja e Macron është shkak për festë.

Do të ketë edhe më shumë për të festuar nëse Presidenti Macron bën gjënë e duhur.

Pasi Macron bllokoi liberalizimin e vizave për Kosovën për 5 vjet për shkak të miqësisë tradicionale të Francës me Serbinë dhe për të kënaqur Putinin dhe Vuçiqin, tani është momenti për të hequr vizën Shengen për Kosovën.

Në momentin e fitores, edhe presidenti francez mund të bëjë gjënë e duhur dhe të jetë bujar. Kosova ka kohë që i ka përmbushur të gjitha kriteret që ishin të nevojshme. Kosova ishte gati në vitin 2017. Fatkeqësisht, Macron e parandaloi këtë.

Politika për të bërë gjithçka në rregull për Putinin dhe Vuçiçin ka dështuar qartë.

Macron fitoi pavarësisht politikës së tij katastrofike të jashtme dhe evropiane dhe seriozisht, nëse Kosova tani ka qasje pa viza në Shengen apo jo, nuk vendosi për këto zgjedhje dhe nuk do të vendosë as për zgjedhjet parlamentare në qershor.

Siç raporton FAZ https://zeitung.faz.net/faz/politik/2022-04-23/russia-raus-kosovo-rein/751019.html?GEPC=s3 Kosova tani do të bëhet edhe anëtare e Këshillit të Evropës, aplikimi për statusin e kandidatit në BE tani do të vijë dhe anëtarësimi i Kosovës në NATO po shqyrtohet seriozisht. Dhe atëherë Kosova ka ende kërkesa për viza për Shengen? Është një relike dhe një anakronizëm. Ne e trajtuam këtë çështje tashmë në vitin 2010 dhe e bëmë vetë për Ukrainën, Moldavinë dhe Gjeorgjinë. Dhe a nuk jemi të gjithë europianë? Pra, pse kjo formë e poshtër e ngacmimit ndaj qytetarëve të Republikës së Kosovës? Kjo nuk ka më asnjë lidhje me Egalite, Fraternite dhe Liberte, Monsieur le President Macron.

Macron po luan himnin evropian kur fiton.

Në fushatën zgjedhore, ai u mbështet tërësisht në Evropë.

Gjatë fushatës zgjedhore, ai e vuri Evropën kundër nacionalizmit të Le Pen.

Tani është koha për progres real për Evropën dhe kjo fillon shumë konkretisht me liberalizimin e vizave për Kosovën.

Në Marche, Macron, liria fillon këtu me liberalizimin e vizave për qytetarët e Republikës së Kosovës.