Kush është ministri i ardhshëm i mbrojtjes i Ukrainës, Rustem Umerov?

Volodymyr Zelenskyy njoftoi se ministri i mbrojtjes Oleksii Reznikov do të zëvendësohet këtë javë me Rustem Umerov.

Umerov, 41 vjeç, është anëtar i partisë opozitare Holos dhe ka mbajtur pozicionin e kreut të Fondit të Pronës Shtetërore të Ukrainës që nga shtatori 2022.

Ai ka luajtur një rol të rëndësishëm në përpjekje të ndryshme humanitare, duke përfshirë shkëmbimin e robërve të luftës, të burgosurve politikë, fëmijëve dhe civilëve, si dhe evakuimin e civilëve nga zonat e pushtuara.

Umerov ka qenë gjithashtu një anëtar kyç i delegacionit ukrainas të angazhuar në negociatat me Rusinë në lidhje me marrëveshjen e grurit të mbështetur nga OKB-ja.

Ai shërben si nënkryetar i delegacionit të përhershëm në Asamblenë Parlamentare të Këshillit të Evropës, duke përfaqësuar Qurultay të popullit tatar të Krimesë dhe vepron si këshilltar i ish-Kryetarit të Mexhlisit të Popullit Tatar të Krimesë, Mustafa Dzhemilev.

Që nga dhjetori 2020, Umerov ka marrë rolin e bashkëkryesuesit të nismës diplomatike të Platformës së Krimesë.