Kush do ta zëvendësojë Merkelin? Tensione mes konservatorëve gjermanë

Dy kandidatë të qendrës së djathtë që shpresojnë të pasojnë kancelaren gjermane, Angela Merkel kërkuan mbështetjen e ligjvënësve të partisë me bllokun konservator në pushtet, nën presionin gjithnjë e në rritje për të vendosur se kush duhet të drejtojë zyrën e saj në zgjedhjet në fund të vitit.

Armin Laschet i kristian-demokratëve (CDU) i Merkel dhe Markus Soeder i Unionit Social-kristian (CSU) janë kolegë në bllokun CDU/CSU, por edhe rivalë për fronin e Merkelit.

Të dy partitë tradicionalisht paraqesin vetëm një kandidat për të qenë kancelar i tyre kandidat në zgjedhjet kombëtare, por këtë vit ata përballen me një zgjedhje të vështirë.

Laschet ka mbështetjen e lidershipit të CDU.

Por Soeder, kryeministri i shtetit të Bavarisë, ka një avantazh të madh për sa i përket popullaritetit në mesin e elektoratit në sondazhet kombëtare.

Fraksioni CDU/CSU, i cili ka rreth 250 anëtarë të Bundestag, u takua për katër orë të martën pasdite, me Laschet dhe Soeder të dy të pranishëm dhe duke ndarë pikëpamjet e tyre në shkëmbime ndonjëherë edhe të nxehta.

Zyrtarë nga të dy palët kanë bërë thirrje për unitet dhe një vendim të shpejtë mes frikës nga një luftë e mundshme e fuqishme për pushtet.