Kosovë: Albini mbetet kryeministër

Fakti që Qeveria e Kosovës, që nga 26 marsi është në detyrë, pas votimit të mocionit të mosbesimit ndaj saj nga shumica e deputetëve të Kuvendit të Kosovës, nuk do të ndikojë negativisht në angazhimin në përballjen me virusin COVID-19, që njihet si koronavirusi i ri, thonë zyrtarët e qeverisë në detyrë.

Zëdhënësi i Qeverisë së Kosovës në detyrë, Përparim Kryeziu, thotë për Radion Evropa e Lirë që vendimet e deritashme të qeverisë për luftimin e përhapjes së mëtutjeshme të pandemisë së koronavirusit, nuk kanë pasur prapa motive politike. Si të tilla, sipas tij, ato vendime nuk duhet dhe nuk do të ndikohen nga zhvillimet politike dhe ato vazhdojnë të jenë në fuqi.
“Të gjitha institucionet përkatëse, të veshura me përgjegjësi për zbatimin e këtyre vendimeve dhe janë në krye të detyrës. Qeveria e Republikës së Kosovës, ndonëse në detyrë, ka kompetencë që të vazhdojë të ushtrojë vendimmarrje sa u përket masave dhe vendimeve të reja, varësisht nga zhvillimet në terren dhe ato vendime, gjithmonë sikurse deri më tash, do të jenë në përputhje me nevojat për mbrojtjen e shëndetit publik”, tha Kryeziu.

Njohësit e zhvillimeve politike vlerësojnë që shëndeti i qytetarëve të Kosovës nuk duhet dhe nuk guxon që të vihet në rrezik për shkak të përplasjeve që mund t’i kenë partitë e spektrit politik në Kosovë dhe për më shumë, në rastin konkret, Lëvizja Vetëvendosje dhe Lidhja Demokratike e Kosovës, të cilat aktualisht kanë ministrat në dikasterët e qeverisë në detyrë.

Imer Mushkolaj, analist i çështeve politike, duke folur për Radion Evropa e Lirë vlerëson se do të ishte e pafalshme për të dy partitë në qeverinë në detyrë, që udhëheqin me resorët përkatës për menaxhimin e situatës me koronavirus, në rast se nuk e kryejnë punët e tyre si duhet.

“Unë nuk pres që do të ketë probleme në menaxhim, për shkak se pastaj, njëmend flasim për rrezik shumë të madh për shëndetin e qytetarëve. Por, duhet që pavarësisht se nuk është qeveri me kompetenca të plota, po qeveri në detyrë, përgjegjësit e resorëve që menaxhojnë situatën e krijuar të jenë në nivelin e detyrës. Në radhë të parë ta kenë të rëndësishëm shëndetin e qytetarëve dhe pastaj të merren me këto përplasjet politike që po ndodhin këto ditët e fundit”, tha Mushkolaj.

Por, zëdhënësi i Qeverisë në detyrë, Kryeziu, thotë që bashkëpunimi brenda resorëve për menaxhmin e situatës në përballje me koronavirusin, mbetet obligim për të gjitha dikasteret. Ndërkaq, fakti që qeveria është vetëm në detyrë, sipas tij, nuk do të krijoj efekte që do ta dobësojën luftën ndaj koronavirusit në terren.

“Ne presim që bashkëpunimi i deritashëm i ministrive, të cilat janë të veshura me përgjegjësi specifike, po ashtu edhe të nstitucioneve tjera, të jetë ashtu siç ka qenë deri më tash, marrë parasyshë që bashkëpunimi i tyre është thelbësor për sigurimin e shëndetit publik të qytetarëve të Republikës së Kosovës. Në këto rrethana, nuk ka prioritet më të madh se sa ky qëllim”, u shpreh Kryeziu./Tch