Kina publikon dokumentin e pozicionit mbi bashkëpunimin me OKB-në

Më 25 tetor 1971, Asambleja e Përgjithshme e OKB-së miratoi në sesionin e vet të 26-të me shumicë dërrmuese Rezolutën 2758 për të rikthyer të gjitha të drejtat e Republikës Popullore të Kinës dhe për të njohur përfaqësuesit e qeverisë së Republikës Popullore të Kinës si të vetmit përfaqësues të ligjshëm të Kinës në OKB.

“Këto pesë dekada kanë dëshmuar praktikën kineze të multilateralizmit, pjesëmarrjen e plotë të Kinës në kauzën e OKB-së dhe kontributin e saj të vazhdueshëm për paqen dhe zhvillimin botëror”, thuhet një letër pozicioni mbi bashkëpunimin e Kinës me OKB-në.
Dokumenti, i cili u publikua të premten, paraqet kontributet e rëndësishme të Kinës në OKB në fusha të ndryshme dhe shpjegon pozicionin dhe propozimet e Kinës për një sërë çështjesh të rëndësishme globale, duke përfshirë ndjekjen e multilateralizmit, promovimin e zhvillimit global dhe bashkëpunimin me vendet e tjera për të luftuar pandeminë e COVID-19.

Kina është financuesja e dytë më e madhe e operacioneve paqeruajtëse të OKB-së dhe një ofruese e rëndësishme e trupave paqeruajtëse, duke dërguar më shumë paqeruajtës se çdo vend tjetër anëtar i përhershëm i Këshillit të Sigurimit të OKB-së.
Që nga viti 1990, Kina ka dërguar mbi 50 000 paqeruajtës në rreth 30 misione paqeruajtëse të OKB-së dhe më shumë se 2 200 paqeruajtës kinezë tani janë në detyrë në tetë zona misioni, thuhet në dokument.
Pas shpërthimit të COVID-19, Kina iu përgjigj në mënyrë aktive Planit të Përgjigjes Humanitare Globale të inicuar nga OKB-ja, duke ofruar ndihmë në materiale për mbi 150 vende e organizata ndërkombëtare dhe duke eksportuar furnizime mjekësore në mbi 200 vende dhe rajone.

Sipas Ministrisë së Jashtme, deri më 17 tetor, Kina u ka dhënë më shumë se 1.5 miliardë doza vaksinash kundër COVID-19 mbi 100 vendeve dhe organizatave ndërkombëtare.
Në dokument theksohet se Kina do të vazhdojë të jetë një ndërtuese e paqes botërore, kontribuuese në zhvillimin global, mbrojtëse e rendit ndërkombëtar dhe ofruese e produkteve publike.