KFOR: E rëndësishme të përmbahemi nga provokimet dhe të kërkojmë zgjidhje përmes dialogut

Misioni i KFOR-it në Kosovë ka theksuar se është e rëndësishme që Kosova dhe Serbia të përmbahen nga provokimet dhe të kërkojnë zgjidhje përmes dialogut.

Në një intervistë për “European Western Balkans” , zyrtarë të saj kanë potencuar se KFOR vazhdon të ofrojë kornizën e sigurisë të nevojshme për dialogun e lehtësuar nga BE-ja për normalizimin e marrëdhënieve ndërmjet Beogradit dhe Prishtinës për të ecur përpara”, transmeton Klan Kosova.

“Me më shumë se 3,700 trupa të kontribuar nga 27 vende, duke përfshirë aleatët dhe partnerët e NATO-s, KFOR-i mbetet plotësisht i fokusuar në zbatimin e përditshëm të mandatit të tij – bazuar në Rezolutën 1244 të Këshillit të Sigurimit të OKB-së të vitit 1999 – për të siguruar një mjedis të sigurt dhe lirinë e lëvizjes për të gjitha komunitetet në Kosovë”, thuhet nga zyrtarë të KFOR.

“Heqja e barrikadave pasoi përpjekjet intensive të aleatëve të NATO-s dhe Bashkimit Evropian për të zbutur tensionet, me mbështetjen kryesore nga KFOR-i dhe misioni i udhëhequr nga BE-ja për Sundimin e Ligjit (EULEX). Demontimi i postblloqeve përfundimtare u krye në mënyrë të shpejtë, të sigurt dhe të sigurt, për të shmangur incidentet dhe rreziqet e tjera për sigurinë lokale.

“Ajo që tani është e rëndësishme është që të gjitha palët të përmbahen nga veprimet provokuese dhe të kërkojnë më tej zgjidhje përmes dialogut. Ky është çelësi për sigurinë e qëndrueshme në Kosovë dhe për stabilitetin në të gjithë rajonin. KFOR-i vazhdon të ofrojë kornizën e sigurisë të nevojshme për dialogun e lehtësuar nga BE-ja për normalizimin e marrëdhënieve ndërmjet Beogradit dhe Prishtinës për të ecur përpara”.

“KFOR-i ka luajtur një rol kyç në zbutjen e tensioneve të fundit, mbetet jashtëzakonisht vigjilent dhe ka aftësi dhe personel për të vazhduar kryerjen e mandatit të tij, ndërsa komandanti i KFOR-it, gjeneralmajor Ristuccia mbetet në kontakt të ngushtë me të gjitha palët relevante”, u theksua nga Zyra e KFOR-it në Prishtinë. Për më tepër, NATO mbështet Dialogun Beograd-Prishtinë “si platforma kryesore për të gjetur një zgjidhje që respekton të drejtat e të gjitha komuniteteve dhe për të ndërtuar paqen dhe sigurinë e qëndrueshme në të gjithë rajonin”.

KFOR-i shton se i ka të gjitha burimet e nevojshme për të përmbushur misionin e tij.

“Komandanti i KFOR-it e bëri të qartë se KFOR-i është përgjegjës për ofrimin e një mjedisi të sigurt dhe të lirë të lëvizjes për të gjitha komunitetet që jetojnë në Kosovë, në mbarë Kosovën, në përputhje me mandatin e tij të OKB-së. Ai gjithashtu theksoi se KFOR-i i ka të gjitha resurset e nevojshme për të përmbushur misionin e tij. Për më shumë se njëzet vjet, KFOR-i ka demonstruar se është në detyrën e tij, falë një qëndrimi të dukshëm, të shkathët dhe përshtatës në terren dhe paanshmërisë së tij në mbështetje të nevojave të të gjitha komuniteteve që jetojnë në Kosovë”, thanë zyrtarët e KFOR-it.