Një gjeni nga Tirana ka goditur botën e kardiologjisë

Studenti i shkëlqyer shqiptar u vlerësua me çmimin më të lartë mjekësor në vend për zbulimin e mënyrës për të trajtuar presionin dhe për të parandaluar kështu vdekjen së parakohshme nga një goditje në zemër ose infrakt, transmeton KultPlus.

Në pranverën e vitit 2019, ndodhi e pabesueshmja në kongresin Europian të kardiologjisë. E gjithë audienca, ka qëndruar për gati 10 minuta, duke duartrokitur personin që ishte në tribunë. Ai ishte Alban Hoxha – një student nga Shqipëria. Ishte pikërisht ai që propozoi përdorimin e një formule unike që mundëson kurimin e hipertensionit dhe të parandalimin e goditjeve në zemër apo dhe infrakteve për shkak të presionit të madh.Miller sugjeroi një ide me të vërtet të shkëlqyer.

Zbatimi i tij u ndërmor nga specialistët tanë më të mirë me mbështetjen e kolegëve nga OBSH, Qendra kryesore e Kardiologjisë në Berlin dhe Universiteti Letonez i Sëmundjeve Kardiovaskulare nën emrin Paul Stradin. Falë punës së koordinuar, ilaçi tashmë është zhvilluar dhe po tregon rezultate me të vërtet të shkëlqyera.

Në një intervistë të dhënë për Efload, Alban Hoxha potencon se arsyet qe e kanë shtyrë drejt këtij zbulimi janë personale.

‘’ Disa vite më parë, nëna ime vdiq nga hipertensioni. Ajo e ndjente veten shumë mirë një ditë para se të ndodhte kjo tragjedi, dhe pastaj i ndodhi një goditje e papritur gjatë gjumit që pasoi me një vdekje të dhimbshme. dhe kaq, ai njeri sikur nuk ka egzistuar kurrë. Gjyshja ime vdiq nga e njëjta gjë gjithashtu shumë vite më parë. Ky U bë dhe shkaku se përse Unë fillova të studioj çështjet që lidhen me presionin e lartë të gjakut dhe mënyrën e trajtimit të tij’’, vazhdon tutje ai. / KultPlus.com