Ja çfarë shkakton herpesin në buzë dhe si ta parandaloni

Pasi të shfaqet, mund të jetë shumë e dhimbshme, dhe mund të zgjasë nga disa ditë deri në dy javë.

Agjenti shkaktar i herpesit është një nga dy llojet e virusit herpes simplex, i cili zakonisht hyn në trup përmes një çarje në lëkurën rreth ose brenda gojës.

“Te njerëzit me herpes, mundësia e shfaqjes në dimër përshpejtohet nga stresi, privimi i gjumit dhe një sistem imunitar i dobësuar”, thotë Laura Knobel, Ph.D.

Ndërsa rrezet UV stimulojnë aktivizimin e virusit edhe gjatë dimrit, rekomandohet një masë balsami mbrojtës i buzëve me një faktor prej të paktën 15.

Shmangni përdorimin e takëmeve të përdorura nga një person me herpes. Për të shmangur transmetimin e herpesit në pjesë të tjera të trupit, mos prekni plagën dhe mbani një vëmendje në larjen e shpeshtë të duarve.

Gjithashtu, mos e aplikoni kremin parandalues në zonën e prekur me gisht, por me një shkop të veshit. Përndryshe, ju mund ta transferoni virusin nga buzët në një pjesë tjetër të trupit tuaj.

Gjatë një vizite te mjeku juaj, ju mund të kërkoni një ilaç antiviral që bllokon shpërthimin e herpesit pas shfaqjes së simptomave të para, transmeton KosovaPress.

Trajtime të tilla si kremra ose pilula të përshkruara mund të shpejtojnë shërimin e herpesit, zvogëlojnë dhimbjen ose lehtësojnë simptomat e tjera të pakëndshme, thonë mjekët.

Pasi të jetë shëruar plaga e herpesit, rekomandohet të merrni një furçë të re dhëmbësh.