Hospitalizohen gjashtë raste të reja me pertusis, gjithsej 746 të sëmurë në vend

Nga data 7 deri më 13 qershor janë raportuar 47 raste të reja me pertusis (kolla e mirë), një rritje prej 23,7 për qind krahasuar me shtatëditorin e mëparshëm. Nga rastet e reja, gjashtë janë shtruar në spital, sipas të dhënave nga raporti i fundit i Institutit për Shëndet Publik (ISHP).

“Sa i përket shpërndarjes gjeografike, shumica e rasteve janë raportuar në epideminë në Shkup – 36 ose 76,6 për qind. Pesë raste janë raportuar edhe nga Tetova, tre nga Kumanova dhe nga një nga Prilepi, Ohri dhe Kriva Pallanka. Mosha e pacientëve varion nga një muaj deri në 63 vjeç. Sa i përket statusit të vaksinimit të të sëmurëve, 35 persona janë të pa vaksinuar, të pavaksinuar ose me status të panjohur vaksinimi, 11 janë plotësisht të vaksinuar, dhe një person është i vaksinuar sipas moshës”, thuhet në raportin e ISHP-së.

Deri më 13 qershor, në Republikën e Maqedonisë së Veriut janë regjistruar gjithsej 746 raste të kollës së mirë, me një incidencë prej 40.6/100.000 banorë.

“Kjo paraqet një rritje të disafishtë të numrit të pacientëve krahasuar me pesëvjeçarin e kaluar – 2019 deri në vitin 2023, kur janë regjistruar gjithsej 10 raste. Shpërndarja sipas gjinisë tregon se 350 persona janë meshkuj dhe 396 femra”, shtohet në raport.

Nga ISHP-ja theksojnë se janë dy epidemi të vazhdueshme, të raportuara në territorin e Shkupit dhe Kumanovës. Numri më i madh i pacientëve i përket grupmoshës deri në katër vjeç.

Nga 18 janari deri më 13 qershor janë dhënë gjithsej 54,212 doza vaksinë me komponentin e kollës së mirë.