Hetimi i BBC: Shtatë pacientë humbën jetën pas operacionit në Turqi për humbje peshe

Shtatë pacientë britanikë që udhëtuan në Turqi për një operacion për humbje peshe vdiqën, sipas një hetimi nga BBC.

Të tjerë janë kthyer në shtëpi me probleme serioze shëndetësore pasi kishin kryer operacione ku hiqet më shumë se 70% e stomakut.

Operacionet, të përdorura për trajtimin e obezitetit morbid, kryhen në MB. Por, për shkak se mund të duhen vite për të marrë një të tillë përmes NHS, disa njerëz po kërkojnë trajtim jashtë vendit. Reklamimi i mediave sociale ka ndihmuar në nxitjen e interesit për të udhëtuar jashtë shtetit për kirurgji për humbje peshe në vitet e fundit.

by TaboolaSponsored LinksYou May Like
Incredible toothbrush is all the rage in Europe
Well-Being-Review.com
Katie (jo emri i saj i vërtetë) nga Belfasti mendoi fillimisht të udhëtonte në Turqi pasi pa një reklamë në internet. Si shumë të tjera, ajo kishte parë video “para dhe pas” të humbjes së peshës në mediat sociale, të cilat numërojnë miliona shikime në tre vitet e fundit.

Menjëherë pas procedurës, ajo tha se iu shfaqën simptoma, por klinika turke i tha se ishte vetëm gaz i bllokuar. Pasi fluturoi për në shtëpi me dhimbje, ajo u dërgua me urgjencë në spital me sepsë dhe pneumoni disa ditë më vonë. Mjekët e NHS u detyruan t’i hiqnin të gjithë stomakun. Ajo thotë se procedura e ka lënë atë vazhdimisht të lodhur dhe të paaftë për të vazhduar punën e saj.

Mjekët britanikë thonë se po trajtojnë një numër në rritje pacientësh që kanë udhëtuar në Turqi dhe janë kthyer me komplikime të rënda.

Nuk ka të dhëna për numrin e personave që kanë udhëtuar në Turqi për këtë lloj trajtimi. Por BBC ka mësuar se shtatë britanikë kanë vdekur pasi kanë kryer një operacion për humbje peshe atje që nga viti 2019.

Trajtimi mund të rezervohet në disa klinika në vetëm pak minuta duke dërguar mesazhe në WhatsApp. Kostoja mund të jetë rreth 2455 dollarë – një pjesë 12,274 dollarë nga disa ofrues privatë në MB.

Në MB, operacioni për humbje peshe zakonisht i ofrohet vetëm dikujt me një Indeks të Masës Trupi (BMI) prej 40 ose më shumë. BMI e një personi llogaritet duke përdorur një formulë që përfshin ndarjen e peshës së tyre me gjatësinë e tyre – një BMI e shëndetshme konsiderohet të jetë midis 20 dhe 25.

Qeveria thotë se po provon trajtime të reja për obezitetin dhe rekomandon që ata që udhëtojnë në Turqi të marrin parasysh rreziqet dhe nevojat e kujdesit pasues.

BBC ka mësuar se numri i operacioneve për humbje peshe të kryera në Angli ka rënë me një të tretën nga 6,818 procedura tre vjet më parë, në vetëm 4,409 në 2022.

Top Channel