Gjermania planifikon të dyfishojë numrin e vizave të punës për punëtorët nga Ballkani Perëndimor

Gjermania planifikon të dyfishojë numrin e vizave të punës për njerëzit nga Ballkani Perëndimor, nga 25,000 në vit në 50,000, raportoi sot Deutsche Welle (DW).

Lidhur me këtë, sindikatat gjermane paralajmërojnë se punëtorët e huaj mund të keqpërdoren si fuqi punëtore e lirë në dëm të tyre, por edhe në dëm të punëtorëve të tjerë.

Anëtarja e bordit të Konfederatës së Sindikatave Gjermane (DGB), Evelyn Roeder, paralajmëroi se punëtorët migrantë janë shumë të varur nga punëdhënësi për të cilin punojnë, pasi puna e tyre është e lidhur me lejen e tyre të qëndrimit, duke rritur frikën se ata do të kthehen. nëse janë të pabindur.

“Përveç kësaj, punëtorët migrantë shpesh nuk flasin gjermanisht dhe nuk janë të informuar për të drejtat e tyre, kështu që ata pajtohen me kushtet e punës që janë më të këqija se ato të përcaktuara me ligj, tha Reder.

Sipas saj, punësimi i punëtorëve të huaj duhet të lejohet vetëm në kompanitë që kanë kontratë kolektive.

Për shkak të mungesës së vazhdueshme të fuqisë punëtore në vend, qeveria gjermane planifikon të liberalizojë legjislacionin për migracionin për motive punësimi, dhe pjesë e kësaj pakete është i ashtuquajturi Rregulli i Ballkanit Perëndimor, i cili duhet të diskutohet më 1 mars.

Rregulli parashikon dy ndryshime të rëndësishme: nga njëra anë, kufizimi i vlefshmërisë së kësaj mase deri në fund të vitit 2023 duhet të hiqet, pra të bëhet i përhershëm në të ardhmen. Dhe nga ana tjetër, kuota për migrantët e punës nga Ballkani Perëndimor pritet të dyfishohet – nga 25,000 aktuale në vit në 50,000.

Rregulli i Ballkanit Perëndimor u fut pas valës së madhe të refugjatëve në 2015 dhe 2016 dhe synimi ishte të zgjidheshin dy probleme: parandalimi i ardhjes së pakontrolluar të azilkërkuesve dhe zbutja e mungesës së fuqisë punëtore.