Franca mbyllet me kujdes para Krishtlindjeve, planifikohen protesta

Francezët u ftuan sot të marrin masa paraprake për të kufizuar lëvizjen përpara Krishtlindjes për të shmangur një shpërthim të ri të infeksionit gjatë pushimeve, në një kohë kur kufizimet po lehtësohen pak, përveç sektorëve të mikpritjes dhe kulturës.

Kryeministri Jean Castex këshilloi prindërit të mos i dërgojnë fëmijët e tyre në shkollë të enjten dhe të premten para Krishtlindjes, në mënyrë që të kufizojnë rrezikun e infektimit disa ditë më vonë.

“Kurdoherë që është e mundur, veçanërisht nëse keni nevojë të takoni njerëz të prekshëm për Krishtlindje, nëse është e mundur mos merrni fëmijë të enjteve dhe të premteve,” tha kryeministri në Radio Europe 1 dhe gjithashtu rekomandoi karantinë një javë para mbledhjeve të familjes dhe miqve më vonë gjatë vitit.

Të martën, Franca doli zyrtarisht nga një karantinë e dytë, e cila tani është zëvendësuar nga një shtetrrethim natën, nga 20:00 deri në 08:00.

Jeta është larg kthimit në normalitet, pasi restorantet dhe teatrot dhe kinematë qëndrojnë të mbyllura deri në urdhëresën e re.

Jean Castex nuk ishte optimist të martën dhe paralajmëroi se ai nuk mund të garantonte që kafenetë, klubet e natës dhe restorantet do të ishin në gjendje të fillojnë të funksionojnë më 20 janar siç ishte planifikuar më parë, duke shpjeguar se “kjo varet nga mënyra se si do të shkojë sezoni i festave, i cili mund të favorizojë një përshpejtuar përhapje e virusit”.

E njëjta gjë vlen për sektorin e kulturës ku teatrot, kinematë dhe muzetë mbeten të mbyllura.

Punëtorët e kulturës kritikojnë këto vendime dhe organizojnë disa tubime në të gjithë Francën për të protestuar.

Për t’i qetësuar ata, Castex konfirmoi një shtesë prej 35 milionë euro për sektorin e kulturës dhe një rishikim të situatës më 7 janar.

Mijëra profesionistë nga sektorët e mikpritjes dhe hotelerisë u mblodhën të hënën në Paris për të thirrur “Na lini të punojmë”.

Më shumë se 58.000 njerëz kanë vdekur që nga fillimi i epidemisë në Francë, ku kishte mesatarisht më shumë se 10.000 infeksione të reja çdo ditë.