Eksporti i grurit ukrainas, Turqia dhe Rusia arrijnë marrëveshje për bashkëpunimin e metejshëm

Përfaqësuesit e ministrive të mbrojtjes të Turqisë dhe Rusisë arritën një marrëveshje për bashkëpunimin e mëtejshëm për kalimin e sigurt të anijeve tregtare turke dhe eksportin e grurit nga portet ukrainase në Detin e Zi, gjatë një takimi në Mosk, tha Ministria e Jashtme ruse, sipas mediave të huaja.

“Më 21 qershor në Moskë u zhvilluan bisedime ndërmjet delegacioneve të Ministrisë së Mbrojtjes së Federatës Ruse dhe Ministrisë së Mbrojtjes Kombëtare të Turqisë. Të dy palët diskutuan kalimin e sigurt të anijeve tregtare turke dhe eksportin e grurit nga portet ukrainase, si dhe qasjet për të siguruar lundrim të sigurt në Detin e Zi”, tha Moska.

Sipas Ministrisë ruse të Mbrojtjes, të dyja palët theksuan gjithashtu rëndësinë e bashkëpunimit dypalësh, i cili lejoi anijen turke të ngarkesave Azov Concorde të largohej nga porti i pushtuar i Mariupolit.

“Është arritur një marrëveshje për të vazhduar konsultimet,” shtoi Moska.

Ukraina, OKB, BE dhe ndërmjetësit kanë diskutuar çështjen e eksporteve të grurit, të cilat janë bllokuar në vend për shkak të konfliktit të vazhdueshëm prej më shumë se 3 muajsh. Në total, parti të ndryshme kanë propozuar shtatë mënyra për të eksportuar grurë nga Ukraina, sipas agjencisë ruse TASS: Nga portet e Berdyansk dhe Mariupol, nëpërmjet Odessa, me hekurudhë përmes Rumanisë, Hungarisë dhe Polonisë, dhe nëpërmjet Lituanisë.

Por ende nuk është marrë vendimi përfundimtar se si do të eksportohet. Një tjetër përpjekje për negociata mund të ndodhë javën e ardhshme në Stamboll, ku sipas mediave turke është planifikuar një takim i përfaqësuesve të OKB-së, Ukrainës, Rusisë dhe Turqisë, e cila ka marrë rolin e ndërmjetësit.