Bangladesh: Gati 1,000 njerëz vdesin nga virusi i mushkonjave

Gati 1,000 njerëz kanë vdekur nga virusi i mushkonjave në Bangladesh javët e fundit, në atë që autoritetet thonë se është shpërthimi më i rëndë i sëmundjes në vend.

Zyrtarët kanë luftuar për të frenuar përhapjen e sëmundjes dhe spitalet janë mbingarkuar tepër, raporton BBC, përcjell Klankosova.tv.

Në raste të rënda, virusi shkakton gjakderdhje të brendshme që mund të çojë në vdekje. Virusi është endemik në vendet tropikale dhe shpërthimet shpesh ndodhin në zonat urbane me kanalizime të dobëta që lejojnë mushkonjat që mbartin viruse të shumohen.

Dikur ishte një sëmundje sezonale në Bangladesh, por për shkak të erërave më të nxehta dhe më të lagështa të shkaktuara nga ndryshimet klimatike, ajo ka ndodhur më shpesh që nga shpërthimi i parë i regjistruar në 2000.

Zyrtarët e shëndetit publik thonë se vala aktuale e infeksioneve e kapi vendin në befasi, pasi shkaktohet nga një lloj më i fortë i virusit.

Mjekët kanë vërejtur se gjendja e pacientëve aktualë përkeqësohet shumë më shpejt në krahasim me vitet e fundit.

Bangladeshi ka nisur fushatat e ndërgjegjësimit të publikut për të parandaluar formimin e terreneve të shumimit të mushkonjave.

Por duhet bërë më shumë, sipas Dr Mushtaq Hussain, një ekspert i shëndetit publik.