Amaneti i fundit i Shaip Saliut: Ta ruajmë gjuhën tonë, pa gjuhë nuk mund të kemi komb (Video)

Vitet kishin kaluar. Ishte në moshë të shtyer. Mirëpo me elan të një gjuhëtari të moshës së re fliste për shkollimin. Kishte kalur dekada në arsimimin e gjeneratave, por nuk ishte lodhur. Kishte shkelur të tetëdhjetat kur zhvilluam intervistën e fundit, mirëpo për gabimet në tekstet shkollore brengosej më shumë se kolegët e tij të rinj.

Arsimtari, aktivisti dhe ish drejtori i shkollës “Bajram Shabani” në Kumanovë, Shaip Saliu, fliste një shqipe të pastër. Por edhe porosia për rininë ishte që ta respektojnë dhe ta flasin gjuhën letrare shqipe .

“Ta ruajmë gjuhën tonë. Gjuha jonë letrare është e bukur. Pa komb nuk ka gjuhë, e as pa gjuhë nuk ka komb”, përsëriti disa herë në itervistën e zhvillur në kuadër të projektit të Lajm Tv, për përgatitjen e një dokumentari për zhvilimet e viteve të 80-ta dhe 90-ta.

Si pishtar i arsimit shqip në Kumanovë, ai kishte porosi zemërgjëra për kolegët e tij të rinj. Nxënësit duhet t’i respektoni si fëmijët tuaj.

“Nxënësit duhet t’i doni si fëmijët tuaj. Nuk duhet të bëni dallim mes nxënësve, a janë të pasur a të varfër. Të gjithë janë njësoj”.