5 gjërat që buzët tregojnë për shëndetin tuaj

Në këtë artikull, ne zbulojmë pesë gjërat që buzët tuaja mund t’ju tregojnë në lidhje me shëndetin tuaj. Kjo është arsyeja pse ata kanë nevojë për një kujdes jashtëzakonisht të veçantë. Por ndonjëherë ata mund të na thonë se kemi probleme shëndetësore…

Çarje në qoshet e gojës

Kur pështyma bllokohet në qoshet e gojës, ajo than lëkurën. Ju mund të filloni të lëpini buzët shpesh dhe nga nxehtësia, si dhe lagështia në qoshe. Kjo mund të bëjë që infeksionet të zhvillohen. Nëse ndodh shumë shpesh, mos hezitoni të shkoni te mjeku.

Buzë të thata dhe të copëtuara

Buzët e copëtuara ose të thata mund të tregojnë mungesë lagështie në pjesën tjetër të trupit. Mund të ndodhë edhe për shkak të motit ose stresit. Në atë rast, këshillohet të pini më shumë ujë dhe të përdorni hidratues. Gjithashtu, buzët e çara mund të vijnë nga ndonjë lloj alergjie, prandaj bëni kujdes nëse keni simptoma të tjera, siç janë kruajtja, për shembull duhet të shkoni tek mjeku.

Puçrra në buzë

Ato mund të jenë të dhimbshme dhe të bezdisshme, por shumicën e kohës janë të padëmshme dhe zhduken pa asnjë trajtim. Ato mund të shfaqen për shkak të një dëmtimi, për shembull, pas marrjes së një injeksioni të acidit hialuronik. Reagimet alergjike ndaj ushqimeve të caktuara gjithashtu mund t’i shkaktojnë ato. Është shumë e zakonshme që shkaku është një infeksion viral, siç është herpesi, dhe kjo gjendje kërkon trajtim të duhur mjekësor.

Skuqje rreth buzëve

Skuqja përreth buzëve tregon dermatit dhe ka shumë të ngjarë që ju keni zakonin t’i lëpini buzët shpesh. Kjo bën që vajrat natyral të lëkurës të thahen dhe mund të krijojnë skuqje dhe kruajtje.

Rrudha në buzën e sipërme

Nëse keni filluar të vini re shumë rrudha në buzën e sipërme, mund të ketë arsye fizike dhe emocionale pas tyre. Kushtojini vëmendje zakoneve tuaja të këqija, siç është përdorimi i vazhdueshëm i një pipëze për pirje ose pirja e duhanit.