17 vjeçari në Zvicër planifikonte masakër në xhami për t’i vrarë të gjithë myslimanët, tani është në arrati

Një i ri nga Zvicra Lindore thuhet se kishte planifikuar një masakër në Zvicër. Ai aktualisht është ende i lirë, shkruan 20min.ch, përcjell Bota sot.

Miran S. (emri i ndryshuar) nga Zvicra Lindore është plot urrejtje për myslimanët. Në vitin 2019, 17-vjeçari njoftoi në mediat sociale se donte të “vriste të gjithë këta myslimanë”.

Ai publikoi pjesë nga një video e sulmit në Christchurch, në të cilën një neo-nazist australian vrau 51 myslimanë në dy xhami në Zelandën e Re në Mars 2019.

“Kështu do të doja të bëja edhe në Zvicër”, kishte shkruar ai. Në bisedë ai gjithashtu lejon që të dihet se ka një xhami afër.

Edhe pse u arrestua nga policia e kantonit, ai u la i lirë pas një kohe të shkurtër dhe më pas vazhdoi në grupet e tij të bisedës.

Ai porositi eksploziv në një farmaci

Familja e tij jeton në një fshat në Zvicrën Lindore. Miran S. ka rrënjë ballkanike. Nga vjen kjo urrejtje ndaj myslimanëve? Në mediat sociale ai shkruan disa herë fjali si: “Unë kam porositur pararendës, mund të bëj bomba, kam armë”. Familja e Miran S. pretendon se ai nuk është serioz në lidhje me kërcënimet e tij.

Miran S. thuhet se ka porositur 7.5 kilogram aceton, 4 kilogram peroksid hidrogjeni dhe 5 kilogram acid klorhidrik në një farmaci në internet. Farmacia bëhet e dyshimtë, bllokon porosinë dhe e raporton atë në Zyrën Federale të Policisë (Fedpol). Kjo mund të jetë përdorur për të prodhuar TATP shumë shpërthyese. TATP është i ndjeshëm ndaj ndikimit, kështu që një numër mjaft i madh i vrasësve të Shtetit Islamik e shpërthejnë aksidentalisht atë në vete gjatë prodhimit.

Ai arriti të shpëtonte nga Qendra e Masave Uitikon

Tani 19-vjeçari arrestohet për herë të dytë dhe qëndron i mbyllur për një periudhë më të gjatë kohore.

Por disa muaj më parë ai arriti të shpëtonte nga Qendra e Masave Uitikon. Thuhet se ai është vendosur në Ballkan.

Procedimet penale janë duke vazhduar kundër tij nga përfaqësuesi ligjor i të rinjve, e cila ende nuk ka përfunduar. Të përfshirë janë edhe autoritetet e sigurisë së kantonit përgjegjës dhe qeveria federale.

Ju e vlerësoni Miran S. si shumë të rrezikshëm. Thjeshtë prezumimi i pafajësisë. Fedpol nuk dëshiron të komentojë mbi këtë çështje. Zvicra do të votojë mbi ligjin anti-terror në 13 qershor. Ministrja e Drejtësisë Karin Keller-Sutter po bën fushatë për këtë dhe ajo përmendi edhe Miran S.