​Mjekët paralajmërojnë: Profesioni i shoferit është shumë i rrezikshëm për shëndetin

Problemi më i zakonshëm i hasur nga drejtuesit profesionistë është dhimbja në qafë dhe pjesa e poshtme e shpinës.

Arsyeja kryesore për këtë nuk është kthimi i shpeshtë i kokës, por dridhjet e vetë automjetit. Mjekët besojnë se ky është një nga armiqtë më të mëdhenj të sistemit skeletor.

Sipas studimit, ndryshimet në palcën e eshtrave dhe sipërfaqet e kyçeve janë shkaktuar nga dridhjet, të cilat çojnë në abrazion dhe deformim të tyre.

Gjithashtu, ulja e shpeshtë dobëson qarkullimin e gjakut që çon në dhimbje në këmbë, venat me variçe dhe dëmtim të qarkullimit të gjakut në legen çon në çrregullime të tilla si prostata, orolitiazia dhe mosfunksionimi erektil.

Ekzistojnë edhe efektet anësore të qëndrimit në ambiente ku ndodhen benzina dhe avuj të karburantit, të cilat kur digjen lëshojnë substanca vdekjeprurëse si monoksidi i karbonit, azoti, benzapireni, fenoli dhe metale të rënda.

Përdorimi i materialeve të rrezikshme si azbesti në prodhimin e pedaleve të frenave mund të shkaktojë kancer me kalimin e kohës.

Mjekët këshillojnë shoferët profesionistë që të testohen rregullisht, gjë që mund të ndihmojë në shmangien e rezultateve të rrezikshme.