Zvicra, larg vendeve të tjera rreth vaksinimit të popullsisë

A medical assistant gives a flu vaccination at the Arzthaus in Zurich, Switzerland, on January 30, 2015. (KEYSTONE/Gaetan Bally) Eine Praxisassistentin verabreicht eine Grippeimpfung, aufgenommen am 30. Januar 2015 im Arzthaus in Zurich. (KEYSTONE/Gaetan Bally)

Deri më 28 shkurt 2021, vetëm 9 doza për 100 ishin administruar në Zvicër dhe vetëm 3% e popullsisë ishin vaksinuar plotësisht. Normat shumë më larg se Izraeli (96 për 100), Emiratet e Bashkuara Arabe (62), Britania e Madhe (31) dhe SH.B.A. (24).

Me nivelet më të larta të vdekjeve që ndodhin midis segmenteve të moshës më të vjetër, ka kuptim të fillosh atje, siç ka Zvicra. Midis atyre 80 apo më të vjetër situata në Zvicër duket më mirë. Deri më 28 Shkurt 2021, nivelet midis atyre 80 e më shumë ishin me normën e Izraelit në disa kantone. Zug (105 për 100), Gjenevë (94 për 100), Appenzell Innerrhoden (89) dhe Uri (88) kryesuan në numrin e dozave për 100 në këtë grupmoshë. Solothurn (75 për 100), Fribourg (75), Appenzell Ausserrhoden (69), Schaffhausen (64), Bern (64), Graubunden (59) dhe Vaud (59) nuk ishin shumë mbrapa. Kantonet e mbetura nuk siguruan të dhëna të shtresuara të moshës.

Për ata që janë në grupin tjetër të moshës (70-79), normat janë më pak inkurajuese. Të njëjtët kantone që drejtuan midis segmentit të moshës 80+ kryesuan edhe në këtë grupmoshë. Zug (57 për 100), Gjenevë (54 për 100), Appenzell Innerrhoden (57) dhe Uri (50) kryesuan në numrin e dozave për 100 në këtë grupmoshë. Më tej ishin Solothurn (43 për 100), Fribourg (43), Appenzell Ausserrhoden (39), Schaffhausen (35), Bern (32), Graubunden (26) dhe Vaud (41).

Më poshtë, shkalla e moshës bie në mënyrë dramatike. Edhe në Zug, kantoni kryesor, niveli midis të moshuarve 60-69 vjeç ishte vetëm 8 për 100. Në Gjenevë, e njëjta shifër ishte 5 për 100 dhe në Vaud dhe Bern ishte 12 dhe 3 respektivisht.

Problemi i Zvicrës duket të jetë furnizimi. Nga 971,850 doza të dërguara në vend, 807,799 (83%) janë administruar. Sipas RTS, dërgesat nga kompanitë e vaksinave janë vonuar. Pavarësisht nga këto pengesa, Zyra Federale e Shëndetit Publik (FOPH), thotë se ende synon të ofrojë vaksinime për të gjithë para verës nëse nuk ka vonesa të mëtejshme, diçka që i ka ngadalësuar gjërat deri më tani.

Për të kapërcyer çështjet e furnizimit me vaksina, Izraeli duket se ka përdorur sistemin e të dhënave të shëndetit të teknologjisë së lartë dhe ka prerë një marrëveshje për të siguruar të dhëna anonime shëndetësore Pfizer në këmbim të një angazhimi të furnizimit, sipas Associated Press.

Të dhënat i ofrojnë Pfizer një shans për të studiuar mbrojtjen afatgjatë të vaksinës së saj dhe nëse mund të parandalojë transmetimin e virusit. Sidoqoftë, disa kanë ngritur shqetësime rreth privatësisë dhe kanë kërkuar më shumë informacion se çfarë do të bëjë qeveria me të dhëna anonime.

Ka gjithashtu sugjerime që qeveria izraelite ka paguar një çmim premium për qasjen prioritare në vaksinë, megjithëse asnjëra palë nuk do ta konfirmojë këtë. Mediat izraelite kanë raportuar se Izraeli ka paguar të paktën 50% më shumë se vendet e tjera.