Zelensky sqaroi se çfarë duhet të bëjë Rusia, për një zgjidhje “diplomatike” të luftës në Ukrainë

Presidenti i Ukrainës, Volodymyr Zelensky, tha se nëse Rusia dëshiron një “kurs diplomatik” në zgjidhjen e luftës në Ukrainë, ajo duhet të tërheqë trupat e saj nga territoret e pushtuara pa pritur që Ukraina t’i çlirojë ato me forcë.

“Nëse Rusia dëshiron të [marrë] një kurs diplomatik, ajo duhet të largohet para se të humbasin shumë njerëz dhe t’i shtyjmë me forcë. Mendoj se ky është një ndryshim i madh. Po, rezultati është i njëjtë nga njëra anë, por unë nuk mendoj kështu. Unë besoj se do të çlirojmë territoret tona. Dhe për mua është shumë e rëndësishme se si të mos humbasim njerëz ose të zvogëlojmë humbjet. Dhe pastaj, përsëri, varet nëse ne jemi gati për ndonjë dialog”, tha Zelensky, transmeton Telegrafi.

Zelensky theksoi se nëse Ukraina do të de-okupojë territorin e saj me mjete ushtarake apo jo varet vetëm nga Rusia.

“Sot, partnerët tanë e shohin këtë. Edhe ato vende skeptike, për shembull, Gjermania, kancelari Scholz thotë hapur: “Unë besoj se nuk ka asgjë për të folur me Rusinë derisa të largohet nga territori [ukrainas]”. “Kini vëmendje, jo derisa Ukraina ta lirojë, por derisa Rusia të largohet, sepse kjo ka kuptim për mua. Nëse doni të flisni me mua dhe botën e qytetëruar, nuk duhet të prisni që ata t’ju rrëzojnë me forcë”, shtoi presidenti ukrainas.

Ai tha gjithashtu se mendon se kur të mposhtet Rusia, ata do të kërkojnë një lider tjetër.

“Mendoj se atëherë Rusia do të kërkojë liderë të tjerë që do të jenë në gjendje të kenë qasje në të gjithë botën e qytetëruar, të gjejnë një mundësi që disa njerëz të ulen me ta për të biseduar për diçka, sepse pas asaj që ata kanë bërë, askush nuk është gati të kemi një dialog me ta. (Përsëri, domethënë) nëse i rrëzojmë (ata) me forcë, kjo është arsyeja pse ka një ndryshim kaq të madh”, shpjegoi Zelensky.

Zelensky shprehu besimin e tij se “çdo lidership tjetër i Federatës Ruse do të kërkojë një rrugëdalje nga kjo situatë”, madje edhe shoqëria ruse “tashmë e kupton se çështja e shpërthimit të tyre të brendshëm është çështje kohe”.

Ai e quajti deklaratën e udhëheqjes ruse se nëse Rusia e humb këtë luftë, nuk do të ketë luftë, një zëvendësim faktesh dhe konceptesh.

“Nëse ne luftojmë deri në fund dhe i shtyjmë me forcë, ata me siguri nuk do të jenë në formën që janë tani. Sepse do të përjetojnë një shpërthim social, do të humbasin vendin, respektin dhe një vend në diplomaci, tavolina dhe ushtria, [ata do të] humbasin gjithçka. Do të ketë më shumë se një revolucion brenda tyre. Sepse territori [rus] është i madh, dhe njerëz të ndryshëm, kombe të ndryshme jetojnë atje. Prandaj do të ketë shumë [duke ndodhur ]”, tha Zelensky.

Sipas tij, sot lidershipi i Federatës Ruse nuk ka rrugëdalje të lehtë sepse ata janë vrasës.

“Por me humbjet më të vogla të prekshme, unë mund të gjej një rrugëdalje diplomatike nga situata. Kjo do të thotë të fillojnë të largohen nga territori ynë pa plumba, shpërthime dhe raketa”, theksoi ai.