Zaharieva: Maqedonia ka kopjuar këngë bullgare dhe tash po i maltreton bullgarët

Qeveria në Shkup po përpiqet të mohojë historinë tonë të përbashkët. Heronj të zakonshëm kombëtarë si Goce Delçev, i cili si një bullgar maqedonas luftoi për pavarësi nga Perandoria Osmane në shekullin 19. Versione maqedonase të këngëve dhe romaneve të famshme bullgare janë rishkruar për të fshirë gjithçka bullgare në to, tha Zaharieva për Theeuropean.de

Në kolumnë, ajo adreson vetëm çështjen e Maqedonisë dhe rastet që komprometojnë marrëdhëniet midis dy vendeve. Zaharieva thotë se Bullgaria e sheh veten si një forcë shtytëse për zgjerimin e BE drejt Ballkanit Perëndimor.

– Shpresoj se Republika e Maqedonisë së Veriut së shpejti do të jetë në gjendje të fillojë negociatat. Sidoqoftë, që të ndodhë kjo, ne duhet të kapërcejmë çështjet e hapura bilaterale midis dy vendeve tona. “Kolegët në Shkup duhet të tregojnë se janë të përkushtuar për një angazhim afatgjatë për të ardhmen e tyre evropiane duke përqafuar vlerat evropiane, siç bëri Bullgaria 14 vjet më parë,” tha Zaharieva.

Teksti fillon me pretendimin se më 17 nëntor 2020, Bullgaria bëri thirrje për pranimin e kornizës negociuese për pranimin e ardhshëm të Maqedonisë në BE.

– Në emër të qeverisë dhe parlamentit Bullgar, këtë vendim, të cilin paraprakisht ua kisha njoftuar disa herë kolegëve të mi evropianë dhe Shkupit, ia përcolla. Unë e bëra këtë nga bindja dhe shqetësimi – nga shqetësimi se Ballkani mund të bëhet një pengesë për Evropën. Në vitin 2017, kishte ende shenja premtuese të integrimit në BE në Ballkanin Perëndimor. “Pas njohjes nga Bullgaria të pavarësisë së Bullgarisë në 1992 dhe nënshkrimit të një deklarate të rëndësishme politike në 1999, marrëveshja e miqësisë 2017 synoi të hapte rrugën që Shkupi të bashkohej me BE,” tha ajo.

Pastaj ai fillon për pjesën historike dhe pretendon se deri më sot, rajoni historik i Maqedonisë është i ndarë në bullgarisht, greqisht dhe një pjesë që i përket Republikës së Maqedonisë.

– Një identitet i veçantë maqedonas nuk u formua deri në gjysmën e parë të shekullit të kaluar. Bullgaria e njeh këtë identitet të veçantë të Maqedonisë dhe mbështet integrimin evropian të Republikës së Maqedonisë “Veriore”. Qeveria në Shkup po përpiqet të mohojë historinë tonë të përbashkët para kësaj. Heronjtë e zakonshëm kombëtarë si Goce Delçev, i cili si një Bullgar Maqedonas luftoi për pavarësi nga Perandoria Osmane në shekullin e 19-të, portretizohen si thjesht maqedonas. Versionet maqedonase të këngëve dhe romaneve të famshme bullgare janë rishkruar për të fshirë gjithçka bullgare në to. Për të zgjidhur mosmarrëveshjen, u krijua Komision i përbashkët i historisë.

Fatkeqësisht, tre vjet të mira pas nënshkrimit të marrëveshjes së miqësisë, duhet të konkludojmë se partnerët tanë në Maqedoni i thanë lamtumirë zbatimit të saj. Pasojat janë shpërbërja e njëanshme e komisionit të përbashkët për historinë në Shkup, denigrimi i bullgarëve si fashistë në librat shkollorë në Maqedoni dhe diskriminimi i vazhdueshëm i investitorëve bullgarë. Qytetarët e Maqedonisë që e shohin veten si Bullgarë janë të ngacmuar dhe të dënuar, dhe adresat e tyre janë zbuluar në rrjetet sociale. Shkupi po shtyn gjithashtu projektet e infrastrukturës për korridoret e transportit të rëndësishëm ekonomikisht – projekte të financuara nga BE. “130 milion euro kanë humbur tashmë për ndërtimin e autostradës A1 midis dy vendeve tona sepse Shkupi injoron kërkesat për fonde të BE,” tha ajo.