Zaev me rastin e 9 Majit – Ditës së Evropës: Shtëpia jonë është Bashkimi Evropian

Kryeministri Zoran Zaev, në fjalimin e tij me rastin e 9 majit – Ditës së fitores ndaj fashizmit dhe Ditës së Evropës, theksoi se sot shënojmë një datë e madhe për dy ngjarje të mëdha në historinë e Evropës dhe të vendit tonë.

“Një datë e shkruar me shkronja të arta në historinë e Evropës së përparuar, si datë për të përkujtuar miliona viktima. Një datë për të përkujtuar punën e madhe të forcave progresive që mundën të keqen më të madhe – fashizmin, i cili pas Luftës së Dytë Botërore la pas tmerrin dhe shkatërrimin në kontinentin tonë dhe në botë.

Pikërisht përmes këtij vorbull lufte u ngrit shtetësia maqedonase, e udhëhequr nga parimet e drejtësisë, solidaritetit dhe barazisë. Në themel të shtetësisë maqedonase janë ngulitur përpjekjet, përpjekjet dhe vetëmohimi i një numri të madh të gjeneratave të luftëtarëve, të cilët nuk kursyen veten e tyre, as rininë e tyre dhe jetën e tyre”, theksoi kryeministri Zaev.

Ai theksoi se mbi hirin dhe tymin e luftës, e cila, siç tha ai, po ngrihej ende mbi shtëpitë e evropianëve dhe qytetarëve maqedonas, më 9 maj të vitit 1950, ministry francez i Punëve të Jashtme, Robert Shuman, bëri thirrje për ndërtimin e një të fillojë Evropa e re.

“Filloi realizimi i një vizioni për një Evropë të përparuar dhe progresive, për realizimin e idesë së Bashkimit Evropian, në të cilin liderët e vendeve evropiane kanë zgjedhur të zgjidhin të gjitha mosmarrëveshjet në tryezë, dhe jo në fushat e betejës. Sot, Republika e Maqedonisë së Veriut është një shtet i njohur ndërkombëtarisht me të gjitha postulatet e shtetësisë, me konfirmim të qartë dhe të qartë të gjuhës maqedonase dhe identitetit maqedonas. Jemi krenar për pjesëmarrjen tonë në koalicionin e madh botëror antifashist dhe kjo është arsyeja pse kemi arsye të forta për të festuar dhe për të qenë pjesë e festimeve në të gjithë Evropën”, tha Zaev.

Në fjalimin e tij, theksoi se shteti maqedonas bazohet në parimet e drejtësisë dhe lirisë dhe është shtëpia e të gjithë qytetarëve të saj pa përjashtim, të bashkuar dhe unik në zgjedhjen e vlerave evropiane.

“Kjo gjeneratë bëri një përzgjedhje të palëkundur me anëtarësimin në NATO dhe riafirmoi fuqimisht angazhimin e saj për përparimin dhe prosperitetin në familjen evropiane, në Bashkimin Evropian. Shtëpia jonë natyrore është Bashkimi Evropian midis kombeve të prosperuara evropiane. Urime – 9 maji, Dita e Evropës!”, theksoi kryeministri në urim.