Zaev: Me Bullgarinë duhet të arrijmë pajtueshmëri se bëhet fjalë për dy popuj të ndryshëm me pjesë të përbashkëta nga historia

Kryeministri Zoran Zaev konsideron se është e mundur të arrihet një zgjidhje me Bullgarinë deri në qershor dhe të ketë konferencën e parë ndërqeveritare këtë vit. Ai thotë me këtë rast se gjuha maqedonase dhe identiteti maqedonas nuk mund të jenë në tryezë, sepse ato nuk janë në tryezë askund. Siç tha ai, nuk negociohet askund në botë. Historia, thotë ai, nuk mund dhe nuk duhet të jetë pengesë. Gjëja më e rëndësishme është se çfarë historie do të shkruajmë tani për brezat e ardhshëm.

“Ndjej që dritarja e zgjidhjes është me atë që konfirmojnë popullin tonë maqedonas dhe gjuhën maqedonase dhe duhet të jetë i sigurt dhe do të jetë i sigurt sepse ne kurrë nuk do të jemi në BE, të paktën ndërsa unë jam. Sepse ne jemi pazot, pluhur. Nëse jemi pluhur ato mund të na sjellin kot në Mars. Kush do të hyjë në BE nëse jo populli maqedonas. Kush të hyjë? Në cilën gjuhë do të hyjë ai nëse jo në gjuhën maqedonase. Kështu që nuk ka dilema për atë pjesë”, tha Zaev.

Ai shtoi se pjesa e historisë mund të shtjellohet në një mënyrë elegante që do të tregojë me të vërtetë se për një periudhë ne patëm një histori të përbashkët midis dy kombeve dhe dy vendeve.

Ai shtoi se zgjidhja mund të gjendet deri në qershor.

“Ndjej që mundemi, mund të ulemi në maj-qershor për të gjetur një zgjidhje. Unë me të vërtetë pres që këtë vit do të kemi konferencën e parë ndërqeveritare, natyrisht skriningu duhet të përfundojë, në mënyrë që të mund të hapemi pas numrit adekuat të muajve si dhe vendet tjera dhe kapitujt e parë”, tha Zaev.

Zgjidhja e problemit me Bullgarinë, thotë ai, duhet të jetë dypalëshe.

“Duhet ta zgjidhim problemin me Bullgarinë. Evropa është këtu, partneri strategjik SHBA-ja janë këtu çdo herë për të dhënë këshilla, për të ndihmuar. Ju e dini se si e arritëm Marrëveshjen dypalëshe me Bullgarinë. Ne arritëm një marrëveshje dypalëshe edhe me Greqinë. Ligjet e mëdha që e çliruan kombin multietnik e arritëm në vend”, tha Zaev në “Vetëm intervistë” në Kanal 5.

Ai paralajmëroi se bisedimet me Bullgarinë do të vazhdojnë pas zgjedhjeve, të cilat janë planifikuar për më 4 prill.