Virusi godet ekonominë italiane, ky është plani i qeverisë për bizneset

Nga e hëna, thonë mediet vendase, me zyrat qeveritare, dyqanet e fabrikat e mbyllura në vatrat e infeksionit, Italia do të nisë të llogarisë dëmet ekonomike të shkaktuara nga epidemia.

Lombardia dhe Veneto vlejnë sa 31% e PBB-së në vendin fqinj, e siç raporton la Repubblica, ndonëse për momentin është e vështirë të dilet me një bilanc të saktë të dëmeve, humbjet do të jenë të mëdha, duke llogaritur se kompanitë e Codogno sdhe Casalpusterlengos – dy nga komunat që përfunduan në karantinë në Lombardi – faturojnë të vetme rreh 1.5 miliardë euro në vit.

Çdo ditë izolimi e bllokimi të aktivitetit atje mund të bëjë që të avullojnë 4 milionë euro, e nëse pastaj llogaritë bëhen për të gjithë rajonin Lombard, fatura e humbjeve do të shkonte në 18 milionë euro në ditë, transmetojnë mediet shqiptare.

Qeveria italiane ka nisur nga puna për t`i ardhur në ndihmë bizneseve në rajonet e prekura. që kanë përfunduar në karantinë.

Me qëllimin të kufizohet dëmi ekonomik, qeveria është duke studiuar një lloj “Plani Marshall” për zonat që kanë përfunduar në karantinë. Milano e pagoi tashmë një faturë të kripur: numri i blerësve kinezë është reduktuar me 80% krahasuar me vitin e kaluar.