Vdes regjisori i njohur dhe e gjithë familja e tij nga coronavirusi

Një regjisor kinez i filmit, motra e tij, nëna dhe babai kanë vdekur të gjithë nga coronavirusi, viktimat më të fundit të profilit të lartë të sëmundjes në Wuhan, qyteti me qendër të shpërthimit të kësaj epidemie.

Chang Kai, 55 vjeç, vdiq më 14 shkurt. Prindërit e tij vdiqën gjatë dy javëve të mëparshme, pasi familja kaloi disa ditë së bashku në coronavirus, raportoi Revista Kineze Caixin. Motra e Chang vdiq disa orë pasi ai vdiq, dhe gruaja e tij është në një gjendje të rëndë, shkruan The Guardian.

Shkalla e vdekjeve në Wuhan dhe krahinat përreth Hubeit kanë qenë më të prekura se pjesa tjetër e Kinës dhe më gjerë. Shumë pacientë raportuan se po përpiqeshin të gjenin një shtrat në spitale të mbushur përtej kapacitetit, madje ndërsa qeveria ndërtoi spitale të reja dhe shndërroi hapësirat si një qendër ekspozite në qendra mjekësore të improvizuara.

Të tjerët kanë vdekur përkundër kujdesit intensiv mjekësor, përfshirë një doktor dhe drejtuesin e një spitali. Një aktivist mjedisor dhe gruaja e tij gjithashtu mendohet se kanë vdekur nga coronavirusi, megjithëse nuk u testuan për sëmundjen.

Organizata Botërore e Shëndetit ka thënë se megjithëse sëmundja do të ishte e butë në katër nga pesë pacientë, rreth 20 për qind do të kenë simptoma më të rënda.

Ekzistojnë shqetësime se këshillat fillestare të qeverisë për ata me simptoma, për të qëndruar në shtëpi mund të kenë përkeqësuar numrin e sëmundjes, me mbyllje të ngushtë që çojnë në familje të tëra të infektuara.

Chang kishte ushqyer babanë e tij në shtëpi pasi u sëmur në fund të janarit. Ai e çoi burrin e moshuar në disa spitale, por nuk gjeti dot një shtrat, njoftoi Revista Caixin. Më 28 janar ai ishte viktima e parë e familjes por të tjerët tashmë ishin infektuar.

Nëna e Chang vdiq disa ditë më vonë, pastaj u sëmur rëndë. Regjisori u dërgoi një mesazh miqve, duke përshkruar pikëllimin e tij dhe dërguar dashuri për të birin në Londër. “Lamtumirë ata që i dua dhe atyre që më donin!”, shkruhej ndër të tjerash në letrën pikëlluese

Autoritetet po dërgojnë pacientë të dyshuar me coronavirus në qendrat e trajtimit, ndonjëherë me forcë.

Politika e trajtimit në shtëpi mund të ketë shkaktuar grupe të infeksioneve ndër-shtëpiake dhe ndër-komunitare duke lejuar infeksione serioze të përparojnë pa trajtim, njoftoi Revista Caixin, duke cituar Chen Bo, një profesor në Universitetin e Huazhong të Shkencës dhe Teknologjisë në Wuhan.

Virusi ka infektuar më shumë se 73,000 njerëz dhe ka vrarë 1.875 sosh, sipas të dhënave më të fundit. Pjesa më e madhe e këtyre rasteve kanë qenë në Kinë, brenda provincës Hubei.