Tomi dhe Xheri: 80 vite që nga beteja e maces dhe miut

Ndërtimi i duos ishte ëndërruar nga Departamenti i animacionit i MGM, ku krijuesit Bill Hanna dhe Joe Barbera punuan në të. Ata kishin luftuar të imitonin suksesin e studiove të tjera, që kishin prodhuar karaktere si Porky Pig dhe Mickey Mouse, shkruan BBC.

Nga mërzia, animatorët, të dy nën moshën 30 vjeçe, filluan të shfaqin në pah idetë e tyre. Barbera tha se ai e donte shumë konceptin e thjeshtë të një karikaturë mace dhe miu, me konflikte dhe ndjekje, edhe pse ishte bërë për hera të panumërta më parë.

Për herë të parë ajo u publikua në vitin 1940. Debutimi u bë hit dhe u solli atyre një nominim Oscar për filmin më të mirë të shkurtër. Pavarësisht punës së tyre, animatorët nuk u besuan në punën e tyre.

Ndryshimi erdhi kur atyre iu arriti nga një figurë me ndikim në industri në Teksas, kur pyeste se kur ajo do të shihte sërish një tjetër episodë nga ato “vizatime të mrekullueshme të maceve dhe miut”.

Jasper dhe Jinx, siç u emërtuan për herë të parë, u bënë Tom dhe Xheri.

Sipas Barbera nuk ka pasur ndonjë diskutim në të vërtetë për personazhe të heshtura, por pasi u rritën me filma të heshtur që Charlie Chaplin, krijuesit e dinin se mund të dilte qesharake filmi i animuar pa dialog. Muzika e kompozuar nga Scott Bradley nënvizoi aksionin si rrjedhojë.

Kryeveprat e vazhdueshme i ndihmuan dyshes së animuar të fitojnë shtatë çmime ‘Academy Awards’ dhe të ardhura astronomike nga filmat artistik.

Në 80 vite krijimi, macja dhe miu janë shfaqur në të gjitha format, nga një version për fëmijë deri në një film muzikor të vitit 1992, ku ata kënduan dhe folën.

Bill Hanna vdiq në 2001 dhe Joe Barbera ndërroi jetë në 2006.