Teoria konspirative e radhës: Teknologjia 5G po ndihmon në transmetimin e koronavirusit

Teoritë konspirative që pretendojnë se teknologjia 5G ndihmon në transmetimin e koronavirusit janë dënuar nga komuniteti shkencor.

Postime me pretendimet në fjalë janë shpërndarë në Facebook, YouTube dhe Instagram – përfshirë edhe nga llogari të verifikuara me qindra mijëra ndjekës.

Por shkencëtarët thonë se ideja e një lidhjeje të mundshme midis Covid-19 dhe 5G është biologjikisht e pamundur. Teoritë konspirative janë quajtur “lloji më i keq i lajmeve të rreme” nga Drejtori Mjekësor NHS në Angli, Stephen Powis.

Teoria Konspirative në fjalë:

Shumë nga ata që shpërndajnë këto postime po nxisin një teori konspirative duke pretenduar se 5G, e cila përdoret në rrjetet e telefonisë celulare dhe mbështetet në sinjalet e bartura nga valët e radios – është disi përgjegjëse për koronavirusin.

Këto teori duket se kanë dalë së pari përmes postimeve në Facebook në fund të janarit, rreth të njëjtën kohë kur u regjistruan rastet e para në SH.B.A. Dikush pretendon se 5G mund të ndikojë në sistemin imunitar, duke i bërë njerëzit më të ndjeshëm ndaj kapjes së virusit.

Një tjetër sugjeron që virusi disi mund të transmetohet përmes përdorimit të teknologjisë 5G. Të dyja këto nocione janë të pavërteta, thotë Dr. Simon Clarke, profesor i asociuar në mikrobiologjinë celulare në Universitetin e Leximit.

Top Channel