Shkencëtarët zviceranë zbulojnë ilaçin që lufton edhe koronavirusin

Procesi është i padëmshëm për njerëzit dhe njoftimi i zbulimit është në kohë, pasi metoda mund të zbatohej, për shembull, për koronavirusin e ri kinez. Substancat e ashtuquajtura “viruse”, si zbardhuesi, shkatërrojnë viruset me anë të kontaktit të thjeshtë, por ato nuk mund të aplikohen në trupin e njeriut pa shkaktuar dëme serioze, kujton Universiteti i Gjenevës (UNIGE) në një njoftim për shtyp, shkruan Swissinfo.ch.

Shumica e ilaçeve antivirale të sotme funksionojnë duke penguar rritjen e viruseve, por duke mos i shkatërruar ato. “Për t’i kapërcyer këto dy pengesa dhe të jemi në gjendje të luftojmë në mënyrë efektive kundër infeksioneve virale, imagjinuam një kënd krejtësisht të ndryshëm të sulmit”, tha Caroline Tapparel Vu, profesor në Departamentin e Mikrobiologjisë dhe Mjekësisë Molekulare në UNIGE i cili drejtoi këtë punë me Francesco Stellacci, nga Fakulteti i Shkencave dhe Teknikave Inxhinierike të Shkollës Federale Politeknike të Lozanës (EPFL), përcjell albinfo.ch.

Jo toksike

Studiuesit kishin prodhuar më parë një antiviral me bazë ari. Duke aplikuar të njëjtin koncept, ata këtë herë kanë arritur të zhvillojnë një antiviral duke përdorur derivate natyrale të glukozës, të quajtura ciklodekstrin, sipas kësaj pune të botuar në revistën Science Advances.

“Avantazhet e ciklodekstrinave janë të shumta: madje edhe më biokompatibile se ari, dhe më të lehtë për t’u përdorur, ato nuk shkaktojnë një mekanizëm rezistence dhe nuk janë toksike”, tha Samuel Jones, studiues në Universitetin e Mançesterit dhe anëtar i Institutit Henry Royce për Materiale të Avancuara, cituar në njoftimin për shtyp të UNIGE. “Për më tepër, ciklodekstrinat janë përdorur tashmë gjerësisht, veçanërisht në industrinë ushqimore, e cila do të lehtësonte tregtimin e trajtimeve farmaceutike duke përdorur ato,” shton Valeria Cagno, nga UNIGE.

Aktivizimi me një prekje

Molekulat e modifikuara të sheqerit tërheqin viruse, si një kurth, përpara se të mos i aktivizojnë në mënyrë të pakthyeshme ato. Duke prishur zarfin e jashtëm të virusit, ata arrijnë të shkatërrojnë grimcat infektive me kontakt të thjeshtë, në vend që të bllokojnë vetëm rritjen e virusit.

Dhe ky mekanizëm duket se është verifikuar, pavarësisht nga virusi në fjalë. Shkencëtarët po e demonstrojnë këtë në viruset përgjegjëse për infeksionet e frymëmarrjes dhe herpesit, përcjell tutje albinfo.ch.

Shpresë kundër epidemive

Nëse ka ilaçe për viruse të caktuara, siç është HIV ose hepatiti C, këto mbeten specifike. Zhvillimi i antiviraleve të reja të spektrit të gjerë është pra thelbësor, veçanërisht për të luftuar kundër viruseve më shkatërruese ose viruseve që shfaqen kundër të cilave nuk ka trajtim.Kjo punë atëherë mund të ketë një ndikim global. Kompleksi gjithashtu mund të jetë efektiv kundër viruseve të reja që shfaqen si koronavirusi i ri që është i shfrenuar në Kinë dhe gjetkë, sipas autorëve.